Френският челист Готие Капюсон с първи концерт у нас. Още

...
Френският челист Готие Капюсон с първи концерт у нас. Още
Коментари Харесай

Френският челист Готие Капюсон с първи концерт у нас

Френският челист Готие Капюсон с първи концерт у нас. Още една звезда на международната музикална сцена застава пред българската аудитория. Международният авторитет, който Софийската филхармония си извоюва през последните няколко сезона дава късмет на меломаните все по-често да посрещат актьори от най-голям сан.

Готие Капюсон очарова публиката за минути с комбинацията от елегантното си лъчение и тънката си сензитивност на инструменталист. Родителите му не са музиканти и въпреки всичко израства, потънал в музика, тъй като брат му свири на цигулка, а сестра му на пиано.

За него също е планувано да стане цигулар. Но след месец занимания Готие усеща, че сред него и цигулката нищо няма да се получи. После единствено за ден открива своето предопределение. Показват му виолончело и чувството от тази първа прегръдка с инструмента го омагьосва вечно.

" Точно по този начин, имам два инструмента. Челото, на което ще изсвирвам на концерта е на Матео Гофрилер, основано през 1701 година.то е венецианска направа и е удивителен инструмент, на който съм късметлия да изсвирвам към този момент повече от 20 години. Имам и модерно чело, копие на първото. На него не изсвирвам толкоз постоянно. Използвам го от време на време, когато върша откачени неща с инструмента си, само че главният ми инструмент е другият ", описа Капюсон пред Българска национална телевизия.

Всеки, който е виждал изумителните му видеоклипове, снимани на върха на Айфеловата кула или в някоя красива високопланинска околност, усеща, че Готие Капюсон обича рисковите прекарвания отвън клишето. И това важи в цялостна мощ за класическата музика. Така в изискванията на пандемия се ражда концепцията му за извънредно турне в дребни градчета и селца във Франция, където свири навън. Има единствено едно нещо, с което не прави компромис - изумителният тон, с който неговите осъществявания постоянно се отличават.

" Разбира се, преди всичко това е композиция сред изпълнителя и неговия инструмент, само че също така има едно всекидневно търсене. Щастлив съм да изсвирвам на превъзходен инструмент, който наподобява като че ли няма предели, само че макар че изсвирвам на него повече от 20 години, аз диря по какъв начин да реализира оня тон, който имам във въображението си. Пея, вдишвам и този развой е безконечен, по какъв начин можеш да промениш релефа на звука благодарение на лъка, на вибратото, с налягането на самия тон ", споделя музикантът.

Колко красиво и благородно кара да звучи своето чело Готие Капусон ще покаже на българските си фенове с осъществяването на Вариации на тематика Рококо от Чайковски. Негов сътрудник в това сантиментално музикално пътешестване ще е диригентът Найден Тодоров и музикантите от Софийската филхармония.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР