Френският бивш президент Никола Саркози загуби обжалването на присъда от

...
Френският бивш президент Никола Саркози загуби обжалването на присъда от
Коментари Харесай

Съд потвърди присъда за корупция на Саркози, ще носи електронна гривна

Френският някогашен президент Никола Саркози загуби обжалването на присъда от 2021 година за корупция и търговия с въздействие, съобщи " Ройтерс ".

Парижкият апелативен съд удостовери присъдата от три години затвор, две от които условно. Саркози ще носи електронна гривна, вместо да лежи в пандиза за оставащата една година.

" Ройтерс " отбелязва, че Саркози е дошъл в съда, облечен в тъмносив костюм и е изглеждал нервозен. След решението е напуснал без да приказва пред кореспонденти.

През 2021 година по-долна инстанция призна Саркози за отговорен в опит да подкупи арбитър след овакантяване на длъжността и в търговия с въздействие в подмяна на поверителна информация за следствие на финансирането на акцията му през 2007 година

Това е една от няколкото правни борби, които Саркози води през последното десетилетие.

 Срещу Саркози са повдигнати обвинявания по отношение на либийска спекулация Срещу Саркози са повдигнати обвинявания по отношение на либийска спекулация

68-годишният Саркози, който изкара един мандат като френски президент от 2007 до 2012 година, непрекъснато отхвърля да е направил нещо неправилно.

След днешното решение юристът му сподели, че Саркози е почтен и ще оспорва решението, което дефинира като " шокиращо ", пред най-висшия френски съд, Касационния.

По-рано този месец финансовата прокуратура на Франция повдигна обвинявания против някогашния президент и 12 негови довереници по отношение на хипотетични противозаконни дарения от Либия за предизборната му акция.

Делото в центъра на решението на апелативния съд от сряда - известно във Франция като " аферата с подслушването " - е индиректно обвързвано с съмнението за нелегално финансиране на акцията.

През 2013 година следователи, проучващи либийска връзка, подслушваха две от телефонните линии на Саркози и откриха загадка телефонна линия, употребена от някогашния президент и неговия юрист, което в последна сметка докара до следствието за корупция.

Апелативният съд през днешния ден наложи също тригодишна възбрана на Саркози да заема изборни длъжности
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР