Макрон казва, че училищата ще бъдат „неподатливи“ при прилагането на забраната на абая

...
Френските ученици няма да преминат през вратата, ако се появят
Коментари Харесай

Френските ученици няма да преминат през вратата, ако се появят в училище с дълги мантии, каза президентът Еманюел Макрон в петък, като каза, че властите ще бъдат „неподатливи“ при прилагането на ново правило, когато учебните занятия се възобновят следващата седмица.

Френският министър на образованието Габриел Атал обяви на пресконференция преди четири дни, че дрехите, носени предимно от мюсюлмани, известни като абая за момичета и жени и хами за момчета и мъже, ще бъдат забранени с началото на новата учебна година в понеделник .

Макрон се обърна публично към дрескода за първи път, след като посети професионално училище в района на Воклюз, Южна Франция

„Знаем, че ще има случаи“ на ученици, които тестват правилото, каза президентът, включително такива, които се опитват да „опровергават републиканската система“. Макрон каза, че те няма да могат да се вмъкнат в клас, подчертавайки, че „ще бъдем непоколебими по темата“.

Министърът на образованието описа момичетата и момчетата, носещи мантиите в прогимназията и гимназията, като „нарушение на секуларизма, ” основополагащ принцип за Франция. Той обвини някои ученици, че използват традиционното облекло, за да се опитат да дестабилизират училищата.

Новото правило получи неизбежна критика. Социалните медийни платформи гъмжат от критици, които казват, че широките облекла, покриващи тялото, не представляват показна проява на религия и не трябва да бъдат забранявани в класните стаи.

Рамката за забраната е закон от 2004 г., насочен към запазване на секуларизма във френската общественост училища. Законът забранява мюсюлманските забрадки, но се прилага и за големите християнски кръстове, еврейските кипи и големите тюрбани, носени от сикхите.

Той беше приет след месеци на фурор и маратонски парламентарни дебати. Мюсюлманите твърдяха, че това ги заклеймява. Законът не се прилага за студенти.

Когато говори за това как ще се прилага новата мярка, Макрон каза, че „специфичен персонал“ ще бъде изпратен в „чувствителните“ училища, за да помага на директори и учители и да води диалог с ученици и семейства, ако е необходимо .

Атал каза по-рано, че 14 000 образователни служители на ръководни позиции ще бъдат обучени до края на тази година, за да се справят с правоприлагането и други проблеми при поддържането на секуларизма, а 300 000 служители ще бъдат обучени до 2025 г.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР