Френските тихоокеански острови в Нова Каледония гласуват в неделя за

...
Френските тихоокеански острови в Нова Каледония гласуват в неделя за
Коментари Харесай

Нова Каледония гласува за независимост от Франция

Френските тихоокеански острови в Нова Каледония гласоподават в неделя за това дали да станат самостоятелна нация в тест за поддръжка на Франция в една от многото ѝ територии, разпръснати по целия свят.

На към 18 000 километра от Франция, Нова Каледония обезпечава една четвърт от доставките на никел в международен мащаб – жизненоважни за електрониката и е стратегическо място за Франция в Тихия океан.

Около 175 000 души имат право да гласоподават в отдалечените острови, като публичните изследвания плануват огромно болшинство в интерес на оставането към Франция.

Но съществуват опасения, че референдумът може да докара до напрежение сред локалните поданици Канак, които са склонни да поддържат независимостта, и бялата популация и да припомнят за насилието от 80-те години. Тогава са починали към 70 души. Това докара до съглашението от Нумеа от 1998 година, което проправи пътя за постоянното прекачване на пълномощия, както и за референдума в неделя.

Френският президент Емануел Макрон ще даде ефирен адрес след резултатите в 13 часа (14 часа българско време и 23:00 ч. в Нова Каледония) в неделя. До огромна степен той остана отвън акцията, само че съобщи по време на посещаване в Нумеа през май, че "Франция ще бъде по-малко красива без Нова Каледония ".

Макрон също изрази опасения по отношение на увеличението на китайското въздействие в Тихия океан, където Пекин влага съществено във Вануату - територия, която се отдели от Франция и Англия през 1980 година, осведоми Агенция "Фокус ", базирайки се на AFP.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР