Френските служители по сигурността разкриха смъртта на чернокож мъж в ареста

...
Френските разследващи магистрати прекратиха делото си срещу трима жандармеристи за
Коментари Харесай

Френските разследващи магистрати прекратиха делото си срещу трима жандармеристи за смъртта през 2016 г. на млад чернокож мъж в ареста, която предизвика бурни протести, казаха адвокати в петък.

Адама Траоре, на 24 години, почина малко след като беше арестуван в град Бомон-сюр-Оаз, като смъртта му предизвика обвинения в полицейска бруталност и расизъм и няколко нощи на протести.

Френски предградия: Нови протести срещу полицейското насилие, вкоренено в десетилетия на тормоз, неравенство

Жандармеристите са полицейски части, които често се използват за правоприлагане в селските райони.

Властите казаха тогава, че аутопсията разкрива, че той е бил страда от сериозна инфекция и че тялото му показва малко признаци на насилие.

Разследващите магистрати бяха натоварени да проверят дали тримата арестувани полицаи са използвали непропорционална сила срещу Траоре, когото арестуваха след преследване през юли 2016 г. по време на гореща вълна с температури от 37 Целзий (99 по Фаренхайт) по време на полицейска операция срещу брат му Багуи.

Полицаите никога не са били обвинени.

Адвокатът на семейство Траоре, Ясин Бузру, каза в петък, че ще обжалва решението на магистратите, което според него е основателно за "противоречия, несъответствия и сериозни нарушения на закона".

Целта на обжалването е да накара апелативния съд в Париж да разпореди тримата служители да бъдат изправени пред съда, каза той пред AFP.

По-голямата сестра на Траоре, Аса, води протести след смъртта си, включително годишен възпоменателен марш.

Полицейско насилие: Как Франция може да се справи с расовото профилиране, без първо да се обърне внимание на расата?

Но съдът забрани шествието този ден година, страхувайки се от повторно размирици, предизвикани от полицейското убийство на 17-годишната Нахел М. на спирка близо до Париж през юни.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР