Френските съдебни власти удължиха в неделя, 25 август, задържането на

...
Френските съдебни власти удължиха в неделя, 25 август, задържането на
Коментари Харесай

15 млрд. в банката, две големи изобретения и няколко паспорта - какво знаем за ареста на руския милионер Павел Дуров

Френските правосъдни управляващи удължиха в неделя, 25 август, задържането на създателя на Telegram, роден в Русия, Павел Дуров, след ареста му на парижко летище по хипотетични закононарушения, свързани с приложението за известия. Неговият арест на летището Le Bourget край Париж в събота, 24 август, беше последният извънреден поврат в кариерата на една от най-влиятелните софтуерни икони в света.
 Павел Дуров - модел? Не, милиардер
Павел Дуров - модел? Не, милиардер

Какво би трябвало да знаем за момчето-чудо

Задържането на 39-годишния Дуров е удължено след неделя вечерта от следователя, който води случая, съгласно източник, непосредствен до следствието. Този първичен интервал на задържане за разпит може да продължи най-много 96 часа, прецизира Guardian. Когато тази фаза на задържане завърши, съдията може да реши да го освободи или да повдигне обвиняване и да го остави в по-нататъшен арест.

Френските следователи издават заповед за ареста на Дуров като част от следствие на обвинявания в измами, трафик на опиати, проведена престъпност, поощряване на тероризма и кибертормоз.

Дуров е упрекнат, че не е подхванал дейности за ограничение на незаконното потребление на неговата платформа и е спрян, след като пристига в Париж от Баку с частния си аероплан в събота вечерта. " Стига с безнаказаността на Telegram ", споделя един следовател, който не скрива и изненадата си, че Дуров е отлетял за Париж, знаейки, че е търсен.

" Telegram съблюдава законите на Европейски Съюз, в това число Закона за цифровите услуги - неговото модериране е в границите на индустриалните стандарти и непрестанно се усъвършенства ", твърдят от платформата в изказване, като допълват: " Изпълнителният шеф на Telegram Павел Дуров няма какво да крие и пътува постоянно в Европа. Абсурдно е да се твърди, че платформа или нейният притежател са виновни за злоупотребата с тази платформа. Очакваме бързо разрешаване на тази обстановка ", считат още от Telegram.

Междувременно съветските управляващи упрекнаха Франция, че " отхвърля да сътрудничи ". Руското посолство в Париж изиска достъп до Дуров и сподели, че Франция до момента е " избягвала ангажираност " по обстановката.

Дуров напуща Русия през 2014 година, откакто отхвърля да се съобрази с настояванията на Кремъл да затвори опозиционните групи в обществената мрежа VK, която той основа, когато е на 22 години. Той напусна VK след спор с нейните притежатели, свързани с Кремъл, и насочва вниманието си към Telegram, приложение, което основава с брат си Николай през 2013 година

Първоначално Telegram е сходен на други приложения за известия, само че от този момент се отклонява, с цел да стане по-скоро обществена мрежа сама по себе си. Освен че поддържат връзка един с един, потребителите могат да се причислят към групи от до 200 000 души и да основат предавани " канали ", които другите могат да следват и да оставят мнения. С 950 милиона дейни месечни консуматори, Telegram се превръща в главен източник на информация и дезинформация за нашествието на Русия в Украйна.

Дуров живее в Дубай, където е основана Telegram, и има поданство от Франция и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Наскоро той споделя, че се е опитал да се откри в Берлин, Лондон, Сингапур и Сан Франциско, преди да избере Дубай, който похвали за бизнес средата и " неутралността ", напомня DW.

В ОАЕ Telegram не е изправен пред прекомерно голям натиск да модерира наличието си, до момента в който западните държавни управления се пробват да се оправят с речта на омразата, дезинформацията, шерването на изображения на принуждение над деца и друго нелегално наличие.

Telegram предлага криптирани известия и разрешава на потребителите да основават канали за разпространяване на информация до почитатели. Особено известно в някогашния Съветски съюз, приложението се употребява необятно от украинския президент Володимир Зеленски и неговия кръг, както и от политици в цяла Украйна, за издание на информация за войната. Това е и едно от дребното места, където руснаците могат да получат нефилтрирана информация за спора, откакто Кремъл стегна контрола върху медиите след пълномащабното навлизане.

Неговото явно неразбиваемо криптиране превръща Telegram в леговище за екстремисти и теоретици на конспирацията. Разследващи публицисти от централноевропейския новинарски уебсайт VSquare споделят, че Telegram се е трансформирал в " инструмент за " посещаване " за съветски пропагандисти, както леви, по този начин и десни радикали, американски QAnon и теоретици на конспирацията ", като заключват, че това е " екосистема за радикализиране на мненията. "

Приложението е необятно употребявано и от крайнодесни пропагандатори, които възнамеряват антиимиграционни манифестации в Англия и Северна Ирландия след намушкването на три деца в клас по танци в Саутпорт предишния месец.

Групата за антирасистка акция Hope Not Hate стига до заключението, че Telegram се е трансформирал в " пожеланото приложение " за расисти и насилствени екстремисти и " клоака на антисемитско наличие " с минимално модериране или старания от страна на приложението за ограничение на екстремистко наличие, споделя BBC.

Бившият съветски президент, трансформирал се в ястребов заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия, Дмитрий Медведев, твърди, че Дуров е направил неточност, като е избягал от Русия и е считал, че в никакъв случай няма да му се наложи да сътрудничи на службите за сигурност в чужбина. " Той сгреши ", сподели Медведев. " За всички наши общи врагове в този момент той е руснак  и затова непредвидим и рисков. "

Пишейки на X след ареста, десният американски коментатор и теоретик на конспирацията Тъкър Карлсън разказва Дуров като " живо предизвестие към всеки притежател на платформа, който отхвърля да цензурира истината по заповед на държавни управления и разследващи организации ".

В изявление с Carlson по-рано тази година Дуров споделя, че приложението би трябвало да остане " неутрална платформа ", а не " състезател в геополитиката ".

В изявлението Дуров споделя още, че потребителите " обичат независимостта " на приложението Telegram. " Те също обичат поверителността, свободата. Има доста аргументи, заради които някой би минал към Telegram. "
 Павел Дуров - съветският милионер и създател на Telegram, който има над 100 деца в 12 страни
Павел Дуров - съветският милионер и създател на Telegram, който има над 100 деца в 12 страни

Ето какво показа предприемачът

Милиардерът, магнат в обществените медии Илон Мъск, разгласява наново клип от това изявление, където Дуров хвали придобиването на X от Мъск като " ужасно развиване " с " с хаштаг " FreePavel ". Той последва втори туит: " Liberté! Liberté! Liberté? "
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР