Френските митници конфискуваха близо 400 черепа на маймуни, предназначени за САЩ

...
Митнически служители на летище Шарл де Гол в Париж съобщиха,
Коментари Харесай

Митнически служители на летище "Шарл де Гол" в Париж съобщиха, че са конфискували почти 400 черепа от защитени видове маймуни за седем месеца миналата година.

Митническите агенти на най-голямото летище на френската столица заявиха в четвъртък, че са прихванали 392 изпратени пакета от май до декември 2022 г., съдържащи черепи на примати предимно от Камерун и предназначени за получатели в Съединените щати.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Човекът-маймуна: Защита на спасените маймуни в перуанската АмазонкаМъж от Тексас, арестуван за предполагаема кражба на маймуни от зоопарка в ДаласЛовците на маймуни: Историята на Ванармаре в Гоа племеИндия издига изрезки от лангури в реален размер, за да възпира маймуните преди Г-20край на списъка

Те също иззеха още стотици пакети с черепи или кости от други видове. Нито един от конфискуваните артикули не е включвал законови разрешения за продажба на защитени видове, казаха митниците.

„Трафикът на защитени видове е една от най-доходоносните сделки след трафика на наркотици, оръжия и хора“, каза шефът на летищната митница Гилбърт Белтран пред репортери, докато показваше стотици черепи, челюсти и рога от защитени видове.

Този „мръсен“ бизнес генерира 8 милиарда до 20 милиарда евро (8,5 милиарда до 21,3 милиарда долара) годишно, каза Белтран.

Според новинарските съобщения черепите вероятно са били предназначени за колекционери и ловни клубове в САЩ, където черепите се представят като подаръци или награди.

Някои от пакетите съдържаха и цели животни или предмишници с ръце.


Митническите служители за първи път научиха за търговията с черепи на маймуни през май 2022 г., когато откриха седем черепа, изпратени от Африка.

Те засилиха търсенето си и откриха още десетки, предимно от семейството на церкопитекоидите, което включва макаци, павиани и мандрили, и от шимпанзета.

Приматите обикновено се преследват за месо, каза Фабрис Гайе, митнически експерт по трафика на животни. „Продажбата на черепите е последващ бизнес“, каза той.

Черепите на малки примати достигат от 30 до 50 евро ($32 до $53) всеки, по-големите от 400 до 500 евро ($426 до $532), а черепите на шимпанзета до 1000 евро ($1065), каза той.

Съществува и процъфтяващ бизнес с останките на други видове, включително видри, големи котки, гущери и хищни птици.

Черепите ще бъдат предадени на Музея по естествена история в Екс ан Прованс в Южна Франция за научна оценка.

„Изумена съм от мисълта, че нашите най-близки роднини, човекоподобните маймуни и човекоподобните маймуни, са унищожени и тропическите гори са ограбени от застрашеното им биоразнообразие за бизнес, който е колкото глупав, толкова и възмутителен“, каза експертът по маймуните в музея професор Сабрина Крийф .


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР