Френските медии обсъждат няколко сценария за разполагане на войски в

...
Френските медии обсъждат няколко сценария за разполагане на войски в
Коментари Харесай

Кому е изгодно вкарването на френски войски в Украйна

Френските медии разискват няколко сюжета за разполагане на войски в Украйна. Официален Париж отхвърля всевъзможни данни по тази тематика, само че Киев признава сходни полемики. От друга страна, на публично равнище даже украинските управляващи се опълчват на военната самодейност на Еманюел Макрон. Какво могат да демонстрират сходни несъгласия и по какъв начин Русия би трябвало да реагира на това?

Пенсионираният френски полковник Венсан Арбаретие назова два вероятни сюжета за разполагане на бойци, в случай че те бъдат изпратени в Украйна. Сред разновидностите са разполагането на войски по Днепър или разполагането им на границата с Беларус и към Киев.

Той акцентира, че реката исторически разделя тези земи на две елементи: източна и западна. Тази водна бариера е обект от стратегическо значение. Следователно вярно подредените войски на брега получават опция да следят скупчването на войски на другата страна и да водят защита по-успешно.

Арбаретие добави също, че Париж не би трябвало да образува непрекъсната линия, само че би трябвало да разположи обособени звена за бързо реагиране. „ Това няма да е провокация. Това ще ни разреши да принудим Русия да договаря, говорейки от позицията на равноправието “, счита военният.

Според него Еманюел Макрон е в положение най-бързо да изпрати армията в зоната на спора, защото законите на републиката му разрешават да вземе това решение, заобикаляйки Народното събрание. Това „ удобно “ отличава Макрон от основния му противник в Европейски Съюз Олаф Шолц, който би трябвало да получи поддръжка в Бундестага, с цел да изпрати войски на Бундесвера.

Директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин също приказва за заплахата от въвеждане на френски сили на територията на Украйна. Пълният текст на изказването му е оповестен на формалния уебсайт на ведомството. Наришкин посочи, че Париж има намерение да изпрати към 2000 души в поддръжка на ВСУ.

Французите обаче се притесняват, че подобен брой бойци няма да могат да бъдат трансферирани и ситуирани неусетно. Освен това Париж схваща, че всички трансферирани бойци ще станат законни цели за удари на съветските въоръжени сили. Според Наришкин във Франция също се притесняват от допустимо неодобрение измежду локалните офицери.

В Петата република изказванията на ръководителя на СВР бяха третирани със песимизъм. Така Министерството на защитата на страната в обществената мрежа „ Екс “ назова данните на Наришкин погрешни. Но украинските сътрудници на Париж са на друго мнение по този въпрос. Депутатът от Радата Алексей Гончаренко сподели, че в действителност се разисква изпращането на европейска задача в районите на страната, граничещи с Беларус, както и разполагането на войски в Западна Украйна.

Според него това решение ще освободи елементи от ВСУ за прекачване в зоната на бойните дейности. Той означи, че Макрон е сериозен за осъществяването на тази задача. В същото време Париж има намерение да сътвори коалиция от съдружници, която ще включва Полша и балтийските страни. Към тях няма да се причисли Германия, която счита актуалната самодейност за „ ненужна ескалация “.

Твърди се също, че Макрон желае да сътвори взаимна база в Украйна за образование на военни и произвеждане на муниции. Интересно е, че на този декор представителите на кабинета на Зеленски показват доста по-сдържана позиция. Така външният министър Дмитрий Кулеба в изявление за италианското издание „ Ла Стампа “ сподели, че ръководителят на Франция има поради на първо място изпращането на военни инструктори в зоната на спора.

„ Когато Макрон заприказва за изпращане на войски в Украйна, европейските водачи изпаднаха в суматоха. Макрон просто имаше поради опцията украинските бойци да се образоват непосредствено в Украйна, а не отвън страната, както се случва в този момент “, акцентира той. Кулеба също означи, че ВСУ „ имат задоволително налични бойци “, а локалната войска не се нуждае от бойци на НАТО, а от нови доставки на муниции.

Интересно е също, че още на 11 март самият Владимир Зеленски употребява сходна изразителност. Според него непознати войски не са нужни на украинска територия, само че предложи да се намерения за механически личен състав, който може да пристигна в Украйна и да помогне с ремонта на военната техника. Става дума по-специално за танкове „ Леопард “ и артилерийски установки „ Цезар “, които се изпращат назад в Европа за ремонт.

Така обстановката към възможното изпращане на френски войски в Украйна стана още по-объркана. Повечето съдружници на Париж в НАТО са срещу самодейността на Макрон. Изглежда, че киевските служби също не са въодушевени от тази концепция заради обстоятелството, че тя няма да бъде подкрепена в Радата. В резултат на това френският президент може да се окаже в характерната позиция на „ натрапен посетител “ или по-скоро на интервенционист.

Експертната общественост отбелязва, че в реалност Франция не разчита на пълноценно влизане в спора, а преследва две цели. Първата е да се сътвори тип на по-голяма поддръжка за Украйна, в сравнение с е в реалност, защото по този въпрос Париж губи от доста съдружници в НАТО. Втората цел е да се покачат залозите за Москва при положение, че съветските въоръжени сили стартират целенасочена офанзива против френските военни, където и да се намират те.

„ Десният бряг на Днепър, границата с Беларус и териториите покрай Киев са тези райони, където за френските военни ще бъде най-безопасно, в случай че бъдат изпратени в Украйна. Не можем да чакаме усилване на военните дейности тук. Единственото нещо, което тревожи Париж, е опцията техният контингент да попадне под ракетен обстрел “, сподели военният анализатор Михаил Онуфриенко.

„ Важно е да разберем с каква цел Франция има намерение да изпрати свои чиновници в Украйна. Чухме споменавания за доста непретенциозен контингент: единствено 2000 души. В подтекста на сегашния спор това е „ капка в морето “. Такива сили не могат да обезпечат фундаментално преимущество. Целта на тяхното наличие е чисто политическа “, отбелязва събеседникът.

„ Париж се пробва да показва решимостта на западните страни да поддържат въоръжените сили на Украйна. От тази позиция разполагането в северната част на страната също ще наподобява разумно. Франция ще заявява желанията си да отбрани Украйна от ненадейно придвижване на съветските въоръжени сили от територията на Беларус. Разбира се, Франция няма да мисли за осъществимостта на подобен сюжет “, акцентира специалистът.

„ Ако приказваме за опит за действително повлияване на обстановката, не мисля, че страните от НАТО ще би трябвало толкоз старателно да афишират изпращането на свои войски в Украйна. Всичко щеше да стане скрито и ненадейно. Засега се занимаваме с избран обред: те ще дойдат в Киев, ще застанат на Банкова, ще развеят знамето “, разясни с подигравка Онуфриенко.

Французите няма да разполагат войски на границата с Беларус, счита военният специалист Александър Артамонов. „ По-вероятно е поляците да бъдат ситуирани там. Варшава към този момент приготвя бронирана групировка от към 5000 души. Тази единица при първото повикване може да се насочи към територията на Украйна и бързо да овладее северната и западната й граница. Варшава има свои ползи там “, сподели той.

„ Разполагането на френския контингент по Днепър наподобява по-реалистично. Чужди войски ще стоят около реката. Те няма да атакуван нашата войска. Така Макрон желае да сложи Москва пред нуждата или да нападна силите на Париж, или да не го направи и да остане на левия бряг “, отбелязва събеседникът.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед4863Георги Първанов: Това не е моята ера! Това не е положителното бъдеще за света!Алтернативен Поглед4738Георги Първанов: Такова нещо не е имало в българската политика - антипарламентаризъм, антиполитика!Алтернативен Поглед22601Проф. Нина Дюлгерова: Световното задкулисие няма народност, няма вяра - има интересиАлтернативен Поглед20046Проф. Нина Дюлгерова: Зад борбата за властта прозира борбата за огромните париАлтернативен Поглед4480625 години от бомбите над Югославия или мълчанието на дипломатите и викът на генералитеАлтернативен Поглед165486Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед129438Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед121329Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед118834Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед97135Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАвторски:ПоследниНай-четениРумен П
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР