Френски учени успяха да открият какво има вътре в мумията

...
Френски учени успяха да открият какво има вътре в мумията
Коментари Харесай

Разкриха тайната на древна котешка мумия

Френски учени съумяха да открият какво има вътре в мумията на древноегипетска котка, без да я отварят, оповестява Le Figaro, базирайки се на уеб страницата на Института за национални археологически проучвания.

Артефактът, чиято възраст е 2 500 години, в този момент се съхранява в сбирката на Музея за изящни изкуства на град Рен (Бретан).

Процесът на проучването на котешката мумия лишило доста време, само че резултатът бил изумителен. На базата на рентгенови изображения били направени 3D модели на наличието, които по-късно са изследвани благодарение на съвременни технологии за допълнена действителност. В резултат на мумията станала „ транспарантна “ и учените разкрили детайли, които не се виждат на рентген.

Експертите разкрили, че вътре в артефакта има повече от един котешки скелет. По-специално: „ три съвсем цели опашки “ и „ пет задни крайници “.

Археологът Теофан Никола допусна, че слагането на няколко животни в една мумия не е някаква изключителна процедура в античен Египет.

Посетителите на музея към този момент могат да видят какво има вътре в котешката мумия, като употребяват специфични очила. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР