Френски учени твърдят, че са създали нов тест за COVID-19,

...
Френски учени твърдят, че са създали нов тест за COVID-19,
Коментари Харесай

Учени твърдят, че са създали тест за COVID-19, даващ резултат за 10 минути

 Френски учени настояват, че са основали нов тест за COVID-19, който дава резултат в домашни условия за 10 минути. Любопитен подробност към откритието е, че то е директно обвързвано с мобилните ни телефони.

" Нуждаеш се от три неща – мобилен телефон, към който свързваш особено устройство наречено потнециостат, по-късно изтегляш едно особено приложение, което прави по този начин, че телефонът ти стартира да работи като таблет. След това взимаш специфична лентичка, включваш я към устройството - поставяш тестът от носа или устата си върху лентата. Отиваш да си вземеш душ или да пиеш кафе, връщаш сe, потяпаш лентичката във физиологичен разтвор и наблюдаваш. В взаимозависимост от честотата на сигнала, който устройството ти стартира да излъчва можеш да схванеш дали си инфектиран с ковид или не ", изясни професорът в " Неделята по NOVA " по.

За някои хора може би е необичайно, че мобилно устройство, което не можe да работи с биоданни, има дарба да разпознава такива. Как надградихте главните функционалности на телефоните ни, с цел да ги превърнете в преносими лаборатории?

– Всъщност е доста елементарно. Няма никаква разлика спрямо това по какъв начин инсталираме добре познатите ни приложения на мобилните си телефони. Всичко се управлява от потенциостата, която трансформира сигнала и дава резултат. Така че  няма нищо комплицирано. Искам да подчертая, че не телефонът стои в основата, а потенциостатът, смесен с лентичките, които демонстрирах.

В Гърция ще раздават безвъзмездни антигенни проби

Колко е благонадежден този способ?

– Към сегашния миг сме тествали нашия способ върху 300 души. В съпоставяне с PCR тестванията, които към момента са най-точният и общоприет метод за диагностика на COVID-19, имаме припокриване на резултатите при 88 %  от случаите. Основната концепция в дълготраен проект е всеки човек да може да си купи тази настройка от аптеката. По този метод ще могат да се вършат непрекъснати проби, а мотивите за терзания ще намалеят. Всички ще могат да се тестват преди да тръгнат за работа или пък ще имат опция да изследват децата си преди да ги пуснат на учебно заведение.

Можем ли да кажем, че този способ е по-добър  в съпоставяне с PCR тестванията?

-Мисля, че нищо не може да бъде по-добро от PCR тестванията. Може би тук няма база за по-нататъшно съпоставяне, тъй като ние измерваме разнообразни неща – при PCR тестванията се изследва генетичен материал, с цел да се ревизира дали вирусът е разполагаем в организма. Ние обаче изследваме дали в тялото на индивида има елементи от обвивката на вируса, от по този начин наречения спайк протеин. Важно е да загатна, че PCR тестванията могат да дадат подправени негативни резултати, до момента в който при нашият способ – това е невероятно.

Колко би коствал този способ на елементарния човек?

– Това зависи от по-нататъшното развиване на проучванията ни. Към момента планираме лентичките, които служат за проучване да са по-евтини от 10 евро.

Намирате се във Франция, правилно ли е, че обстановката е сериозна, изключително в парижкия район?

- Да, обстановката в действителност е сериозна в този район. Това обаче не е изолиран случай. Тук, където пребивавам аз, обстановката също е страшна, тъй като са налични доста случаи на английския вариант на COVID-19, който е една концепция по-заразен и се популяризира по-бързо. Има доста напрежение и това е повода мястото, където съм, да е изцяло затворено през уикенда.

Да поговорим за имунизациите. Оптимисти или песимисти са французите във връзка с тях?

– Мисля, че французите не са доста въодушевени, когато става дума за имунизациите. Тук непрекъснато се водят редица диспути по отношение на това дали хората би трябвало да се имунизират и в случай че да – с коя ваксина. Аз се имунизирах. Имах малко грипоподобни признаци, само че това беше всичко и мина за няколко часа! Предпочитам нещата да се стекат по този метод, в сравнение с да вляза в болница и да се нуждая от интезивна грижа.  Хората  може би си мислят, че тялото им ще успее да се оправи с вируса и без имунизацията. Другият вид е те просто да се опасяват от съществуването на странични резултати.

Кои ваксини са налични на територията на Франция?

-Разполагаме с препарата  на Pfizer, също по този начин и с този на AstraZeneca. В момента текат договаряния да получим доза и от имунизацията на Johnson & Johnson, както и от съветската.

По последни данни случаите на депресивни положения във Франция са се нараснали повече от два пъти. Защо това е по този начин?

– Мисля, че депресията е обвързвана с неналичието на съответен обществен живот. Франция е огромна страна, хората са привикнали да излизат, да се срещат между тях, да вървят в заведения за хранене и питейни заведения.

Вярно ли е, че опитите за самоубийство измежду младежите също са нарастнали поради пандемията?

– Когато някои от студентите идват на лекции, те разполагат с малко пространство. Представете си какво е през целия ден да имаш правото да стоиш единствено в няколко квадратни метра. Това е основата за пораждане на клаустрофобии, които могат да се засилят при приемане на ниски резултати и оценки.

Какви са персоналните Ви упования във връзка с пандемията? Идва ли краят на COVID-19?

– Не мисля, че вирусът ще си отиде скоро. Обществото би трябвало първо да си построи световен имунитет. Важно е да се знае, че посредством имунизацията предпазваш себе си, само че към момента е налична възмжност да разпространяваш вируса.

Имате ли някакво обръщение към България и към хората тук?

– Останете положителни, носете маски. През зимата е основно да носим защитна маска – по този метод се пазим освен от COVID-19, а и от останалите вируси. Опитайте се да се ваксинирате и се тествайте колкото се може по-често, с цел да спрем разпространяването на вируса.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР