Френски топ кулинар разкри едно от основните ястия за Олимпиадата

...
Френски топ кулинар разкри едно от основните ястия за Олимпиадата
Коментари Харесай

Храната на Олимпиадата в Париж: Приготвят над 13 милиона ястия от местни продукти

Френски топ кулинар разкри едно от главните ястия за Олимпиадата в Париж през лятото.

 

На спортистите ще бъде сервирана яхния от леща по индийски. Това е едно от над 500-те ястия, които ще бъдат приготвени за 15 хиляди спортисти на Олимпиадата в Париж.

 

300 основни готвачи с екип от 1000 души ще готвят за хора от 206 страни. Всеки ден ще се оферират 40 хиляди порции от към 40 разнообразни гозби. За задачата ще са нужни 40 тона хранителни артикули на ден.

 

13 милиона ястия

 

По време на двата 15-дневни интервала на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж ще бъдат сервирани над 13 милиона ястия. От закуска до вечеря, от сандвичи до приемни бюфети - ще бъдат задоволени потребностите на спортисти, доброволци, фенове и представители на медиите, показват на формалния уебсайт на олимпиадата.

 

Храната като екологично предизвикателство

 

В страната на гастрономията, само че и поради огромните климатични и екологични провокации в света през днешния ден, Франция е изправена пред оперативно, културно и екологично предизвикателство.

 

Париж 2024 има намерение да употребява игрите като опция да подчертае по какъв начин може да се създава изобретателна и устойчива храна на огромно интернационално събитие.

 

Доставянето на 13 милиона ястия – еквивалентът на количеството, предоставяно на 10 шампионата от Световното състезание по футбол, е най-голямата организация по кетъринг за събития в света. За всеки учредителен комитет предизвикването е на първо място оперативно - да отговори на потребностите на цялата аудитория на игрите дейно и оптимално.

 

Амбицията на Париж 2024 за игрите е да употребява творчеството на френската кухня, с цел да сътвори по-отговорни хранителни привички на стадионите и по време на спортните събития.

 120 организации ще дефинират хранителната визия на игрите

 

Франция има богата и ангажирана хранителна екосистема от фермери, готвачи, занаятчии, притежатели на заведения за хранене, кетъринг експерти, експерти по хранене, асоциации. Всички те желаят да покажат най-хубавото, което Франция може да предложи. В подготовката ще вземат участие 120 организации и 200 спортисти.

 

В съпоставяне с домакините по-рано Париж покачва своите екологични и обществени цели, като си слага основни задължения. Сред тях са да предлага 100% френско и стабилно месо, френски млечни артикули, 100% артикули от резистентен лов на риба, 100% яйца от свободни кокошки от Франция и други.

 

Най-големият ресторант в света

 

Спортистите ще се хранят най-вече в селото на олимпийските игри, което ще се трансформира в най-големия ресторант в света, предлагащ всички типове кухня. Храната ще бъде приготвена основно от локални и сезонни артикули. Зрителите ще могат да опитат разнообразни сандвичи в залите на Париж, Марсилия и Лион, проектирани от готвачи с артикули от френските райони.

 

Според уредниците храната ще бъде здравословна, гурме и изобретателна. Тя ще съдържа повече растителни артикули, които ще идват от локални фермери.

 

Източник bTV

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР