Френски съд в понеделник оправда европейския производител на самолети Еърбъс

...
Френски съд в понеделник оправда европейския производител на самолети Еърбъс
Коментари Харесай

Френски съд: Ер Франс и Еърбъс не са виновни за авиокатастрофата край Рио през 2009 година

Френски съд в понеделник оправда европейския производител на самолети " Еърбъс " и френският народен авиоопревозвач " Ер Франс " за " непредумишлено ликвидиране ", съвсем 14 години откакто аероплан " Еърбъс " А330 на самолетната компания падна и се разруши в Атлантическия океан на път от Рио де Жанейро за Париж, убивайки всички 228 души на борда, предава Ройтерс.

Решението следва исторически обществен развой за катастрофата на полет AF447 при екваториална стихия на 1 юни 2009 година, като фамилиите на 228-те жертви упорстват за правдивост, само че парижките прокурори признават, че формалната виновност не може да бъде потвърдена.

Присъдата последва първия в историята развой във Франция за корпоративно непредумишлено ликвидиране, за което оптималната санкция е 225 000 евро.

След двугодишно търсене на черните кутии на A330 благодарение на специфични подводници, откривателите откриха, че водачите са реагирали несъответстващо на проблем, обвързван със замръзването на датчиците за скорост, което в последна сметка е довело до закъснение на скоростта на полета и срив на самолета в Атлантическия океан.

Но процесът също по този начин акцентира по-ранни полемики сред самолетната компания и самолетния производител по отношение на възходящите проблеми с външните " сонди на Пито ", които регистрират скоростта.

И двете компании не се признаха за отговорни.

Обявявайки присъдата, съдията от наказателния съд в Париж изброи няколко акта на немарливост от двете компании, само че сподели, че те не са задоволителни за определяне.

Съдът изслуша по какъв начин нередовност в тръбите, които са се запушили с ледени кристали по време на стихия в средата на Атлантическия океан, е довела до задействане на аларми в пилотската кабина на Airbus A330 и до изключване на системата за автопилот.

Техническите специалисти подчертаха по какъв начин след повредата на инструментите водачите са привели самолета в режим на нанагорнище, вследствие на което самолетът е изгубил подемна мощ от движещия се под крилата му въздух и по този метод е изгубил височина.

" За нас това, което е предиздвикало екипажа да реагира по метода, по който го е направил, остава мистерия в множеството връзки ", съобщи пред съда на 10 ноември представителят на  " Ер Франс " Паскал Вейл, някогашен пилот-изпитател.

По време на следствието от " Еърбъс " също оповестиха, че пилотска неточност е главната причина за злополуката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР