Френски съд призна шведския гигант ИКЕА за виновен за създаването

...
Френски съд призна шведския гигант ИКЕА за виновен за създаването
Коментари Харесай

Френски съд глоби IКЕА с 1 млн. евро заради шпиониране на служители

Френски съд призна шведския колос ИКЕА за отговорен за основаването на комплицирана система за нелегално шпиониране на стотици чиновници и претенденти за работа от 2009 до 2012 година, заяви Би Би Си.

IKEA ще би трябвало да заплати санкция в размер на 1 млн. евро, а на един от някогашните ѝ изп. шефове във Франция е наложена двегодишна условна присъда и санкция от 50 000 евро.

Установено е, че френският филиал на компанията е употребявал частни детективи и полицейски чиновници, с цел да събира персонални данни за личния състав и инспекция на претендентите за работа.

Организирана система за следене на чиновници

Доказателствата излязоха нескрито през 2012 година Тогава френският профсъюз „ Форс увриер “ подава сигнал за проведена система за следене на чиновници и клиенти на компанията. Информацията бързо се популяризира в медиите и ИКЕА се озовава в центъра на публичен скандал.

Незаконното наблюдаване е обхванало към 400 души, съобщи държавният прокурор Памела Табардел.

15 души са изправени пред съда. Те са някогашни шефове, изп. шефове и полицейски чиновници. Обвиненията против тях за разнообразни - нарушение на служебна загадка и нелегално събиране на информация от персонален темперамент, която може да навреди. Някои от тях могат да получат 10-годишни присъди.

След разкритията компанията уволни четирима високопоставени чиновници.

Според проверяващите в основата на системата хипотетично стои Жан-Франсоа Пари, някогашният шеф на IКЕА във Франция по ръководство на риска. Той постоянно е изпращал описи с имена на частни следователи, като съгласно правосъдни сметки им е плащал към 600 000 евро годишно за активността.

„ Каквото и да постанови съдът, компанията към този момент е осъдена доста строго във връзка с репутацията си “, съобщи юристът на IKEA.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР