Френски съд: Морис Равел е единственият автор на Болеро“Морис Равел

...
Френски съд: Морис Равел е единственият автор на Болеро“Морис Равел
Коментари Харесай

Френски съд: Морис Равел е единственият автор на „Болеро“

Френски съд: Морис Равел е единственият създател на „ Болеро “
Морис Равел е единственият създател на „ Болеро “ и творбата няма съавтори, постанови съд във Франция, оповестява Агенция Франс Прес. В петък френският съд се произнесе по дело на наследниците на Морис Равел и тези на съветския художник и сценограф Александър Беноа, в което те пледираха за съавторство на руснака в фамозното произведение „ Болеро “ и желаеха удължение на периода на авторските права върху него.
Съдът в Нантер, покрай Париж, „ отхвърли претенциите на носителите на правата на Морис Равел
и Александър Беноа във връзка с „ Болеро “ – едно от най-изпълняваните и предавани творби в света “, се споделя в изказване на съда. Поради това творбата „ остава публично притежание “, т. е. с гратис право на прилагане, се добавя в него.
Що се отнася до хипотезата, за присъединяване на господин Беноа в композирането на музиката,
съдът откри, че „ предоставените документи не потвърждават, че той е съавтор на балета “. Тезата на различен съавтор на балета, хореографката Бронислава Нижинска, също е отхвърлена с решението, защото артистката „ в никакъв случай не е попадала в документите на „ Болеро “ като съавтор “.
„ Това е доста добре обосновано решение, в което се преглеждат всички забележки,
показани на вниманието на съда, и което утвърждава реномето на Sacem (Société des auteurs, compositeurs et éditeurs de musique) както във връзка с метода, по този начин и във връзка с отбраната на ползите на нейните членове “, съобщи юрист на Sacem, организацията, която ръководи и събира авторски права във Франция.
„ Анализираме решението умерено, преди да отговорим на пресата “, сподели пред Агенция Франс Прес Жил Веркен, юрист на наследниците на Равел.
Решението подсигурява, че на този стадий „ Болеро “ остава публично притежание, както е от 2016 година насам. Ако Sacem беше признала Александър Беноа за съавтор, това щеше да докара до удължение на отбраната на творбата до 1 май 2039 година, защото господин Беноа е умрял през 1960 година
Във Франция авторското право върху музикална комбинация продължава през целия живот
на нейния създател и през идващите седемдесет години. След това то става публично притежание и може да се употребява свободно.
Композицията „ Болеро “ бе предпазена в продължение на седемдесет и осем години и четири месеца,
защото законът планува удължение на периода, с цел да се компенсират френските създатели за загубата на доходи по време на двете международни войни, което удължи отбраната до 1 май 2016 година, след което творбата към този момент е със свободен достъп.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР