Френски съд е осъдил Ikea да плати глоба от 1

...
Френски съд е осъдил Ikea да плати глоба от 1
Коментари Харесай

Съд глоби Ikea France с 1 млн. евро за шпиониране на персонал

Френски съд е осъдил Ikea да заплати санкция от 1 милион евро , откакто шведската верига мебели е приета за отговорна в шпионаж на чиновници във Франция , оповестява БиБиСи.

Бившият основен изпълнителен шеф на Ikea Франция, Жан-Луи Байо, получи двугодишна условна присъда и санкция от 50 000 евро .

Установено е, че френското дъщерно сдружение е употребило частни детективи и служители на реда за събиране на персонални данни на личния състав. Доказателства се появиха през 2012 година Ikea уволни четирима мениджъри и издаде нов кодекс за държание.

15-те души на подсъдимата пейка са висши мениджъри и някогашни мениджъри на магазини. Четирима служители на реда също са съдени за предаване на поверителна информация.

Системата за всеобщо наблюдаване се употребила от шефовете на магазини за инспекция на претенденти за работа , както и за инспекция на техния личен състав.

Обвинението прикани за санкция в размер на 2 милиона евро за Ikea и Байо да прекарат една година в пандиза .

Случаят беше концентриран върху шпиониране на личния състав на Ikea France през 2009-201 2 година Скандалът бе оголен от публицисти, след което синдикатите започнаха правосъдни дейности.

Незаконното наблюдаване е обхванало към 400 души , разяснява държавният обвинител Памела Табардел. " Това, което е заложено, е отбраната на персоналния ни живот против опасността от всеобщо наблюдаване ", сподели тя, когато процесът стартира през март.

Установено е, че мениджърите са употребявали частната охранителна компания Eirpace , която от своя страна е събирала персонални данни от полицията. Това включваше информация за метода на живот и всички предишни наказателни присъди.

" Монд " разказа по какъв начин шпионирането е работило в магазина на Ikea в Авиньон. Управителят на магазина Патрик Соави описа пред съда по какъв начин е получил персонални данни от братовчед в полицията. " Признавам, че бях доста доверчив и много ревнив, само че от нас се искаше да правим тези инспекции и откакто влязох в системата, беше прекомерно късно ", сподели той.

Той помолил служителя на реда Ален Страбони да " хвърли едно око " на 49 претенденти, определени за работа в Ikea. След претършуване в полицейския компютър отговорът е, че трима от тях са направили леки нарушавания.

По-късно Соави изпраща още 68 имена, които да бъдат тествани и е посъветван да отхвърли 5 от претендентите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР