Френски съд е издал вчера международна заповед за арест на

...
Френски съд е издал вчера международна заповед за арест на
Коментари Харесай

Френски съд издаде заповед за арест на Башар Асад

Френски съд е издал през вчерашния ден интернационална заповед за арест на сирийския президент, упрекнат в съучастничество в закононарушения против човечеството поради хипотетичните химически офанзиви в Сирия през лятото на 2013 година, оповестиха през днешния ден ищците, представени от Франс прес.

Източник от правосъдната система удостовери издаването на четири заповеди за арест за съучастничество в закононарушения против човечеството и съучастничество във военни закононарушения за хипотетичните офанзиви с газ зарин, при които съгласно американското разузнаване на 21 август 2013 година в Източна Гута са починали повече от 1000 души.

В заповедта попадат още братът на - Махер, в действителност началник на Четвърта дивизия, елитно поделение на сирийската войска, както и към двама генерали - Гасан Абас и Басам ал Хасан, който е офицер за връзка и началник на службата за сигурност.

От април 2021 година съдиите следователи от отдела за закононарушения против човечеството на Парижкия съд проверяват химическите офанзиви в Сирия през 2013 година, за които е упреквано държавното управление на, написа Българска телеграфна агенция.

Разследването е стартирано, откакто Сирийският център за медии и независимост на словото, Инициативата за правораздаване на фондация " Отворено общество " и Сирийският списък подават иск като цивилен ищци.

Тези следствия, провеждани в границите на така наречен " екстериториална пълномощия " на френската правосъдна система, се отнасят и до офанзивите, осъществени през нощта на 4 против 5 август 2013 година в Адра и Дума, при които бяха ранени 450 души.

" Това решение съставлява исторически правосъден казус. То е още една победа за жертвите, техните фамилии и оживелите, както и стъпка към правдивост и дълготраен мир в Сирия ", съобщи в изказване Мазен Даруиш, създател и основен изпълнителен шеф на Сирийския център за медии и независимост на словото.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР