Френски прокурори обвиниха в петък 20 души за връзка с

...
Френски прокурори обвиниха в петък 20 души за връзка с
Коментари Харесай

Франция обвини 20 души за атентатите в Париж през 2015 г.

Френски прокурори упрекнаха в петък 20 души за връзка с атентатите от 15 ноември 2015 година в Париж, когато 130 души бяха убити в набези на концертната зала " Батаклан ", националния стадион, питейни заведения и заведения за хранене.

Разследването е с интернационално - в това число българско - присъединяване, заяви организация " Франс прес ". Десет тежко въоръжени мъже участваха в терористичното нахлуване. Всичките взривиха експлозиви, с които бяха окичени, или бяха убити от антитерористичните елементи.

В обвинителния акт от 562 страници прокуратурата за битка с тероризма упреква 14 души, които сега са в пандиза. Сред тях е и Салам Абдеслам - единственият жив участник, хванат по-късно в Белгия. Той отхвърля да сътрудничи на следствието и е държан в единична килия.

За други шестима са издадени заповеди за арест. Сред тях са Фабиен и Жан-Мишел Клен, известни пропагандатори на " Ислямска страна ", която пое отговорност за избиването на десетки хора. По непотвърдена информация на онлайн издание двамата братя са били убити в Сирия тази година при въздушни удари на съдружните сили.

Останалите са упрекнати в подкрепяне организацията или финансиране на терористичния удар, както и за оказване помощ за бягство. Сред тях е белгиецът от марокански генезис Усама Атар, считан за виновен за образуване на нападението от Рака, някогашната столица на така наречен халифат на ислямистите в Сирия. За него се счита, че е бил погубен при започване на 2018 година, само че няма публично удостоверение.

Съдиите ще решат по кое време да стартира процесът, само че към този момент наподобява,че това ще стане през 2021 година в Париж, показва " Франс прес ". Френската прокуратура твърди, че 1740 цивилен ищци са се присъединили в делото против обвинените уредници на една от най-смъртоносните офанзиви във френската история.
Същата джихадистка група, упреквана за парижките атентати, е считана за виновна за терористичните набези против летището и метрото на Брюксел през март 2016 година, при които починаха 32 души.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР