Твърди се, че бреговата охрана на Алжир е убила двама мъже, каращи джет, твърдят мароканските медии

...
Френски марокански гражданин е загинал, а друг е бил задържан
Коментари Харесай

Френски марокански гражданин е загинал, а друг е бил задържан от алжирските власти след инцидент край бреговете на Алжир, според френски дипломатически източник.

Член на семейството, който казва, че е бил свидетел на инцидента, каза на местните марокански медии, че двама мъже са били застреляни във вторник от алжирските власти и единият е бил арестуван.

Членът на семейството каза в четвъртък на частния марокански информационен бюлетин Le360, че е сред четиримата мъже, които са се изгубили на джетове в алжирски води, докато са били на почивка в курорт в Мароко, когато алжирските сили за сигурност са стреляли по тях. Границата между двете страни е затворена от десетилетия.

29-годишният Билал Кайси и 40-годишният Абделали Мешавер бяха убити при инцидента, докато Исмаил Снаби беше арестуван от бреговата охрана на Алжир, каза братът на Кайси, Мохамед Кайси, пред Le360.

Мохамед Кайси е открит във водата от мароканските сили за сигурност след инцидента, каза той пред местните медии.

Беше извършено погребение за Кайси, чието тяло беше намерено от местен рибар на следващия ден. Тялото на Мешауър все още не е открито, каза Le360.

Френският дипломатически източник не даде повече подробности за инцидента, но каза, че в него са замесени други френски граждани. Източникът добави, че френските власти са в контакт със семействата на засегнатите и в комуникация с мароканските и алжирските власти.

Sultana Khaya Султана Хая С любезното съдействие Султана Хая

Марокански медии съобщиха, че и двамата убити са френски мароканци.

CNN се свърза с алжирското външно министерство.

На въпрос за инцидента от вторник, говорителят на правителството на Мароко каза на местна пресконференция, че случаят „обикновено“ ще бъде част от „юрисдикцията на съдебните власти“, но не коментира повече.

Съседните нации отдавна имат враждебни отношения заради претенциите на Мароко за Западна Сахара и подкрепата на Алжир за Фронта Полисарио - въоръжена група, която се стреми към независимост на региона.

Алжир прекъсна дипломатическите отношения с Мароко през 2021 г.; общата граница между страните е плътно затворена от 1994 г.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР