Френски журналист е убит в Украйна, съобщи Ройтерс. Видеокоординаторът на

...
Френски журналист е убит в Украйна, съобщи Ройтерс. Видеокоординаторът на
Коментари Харесай

Френски журналист е убит в Украйна

Френски публицист е погубен в Украйна, заяви Ройтерс. Видеокоординаторът на организация Франс прес за Украйна Арман Солден е умрял при ракетен обстрел край град Часов Яр, недалече от Бахмут в Източна Украйна следобяд на 9 май., оповестиха публицисти от Франс прес, станали очевидци на случая.

Екипът на Франс прес попаднал под обстрел с ракети " Град ", до момента в който бил дружно с група украински бойци.

Трийсет и две годишният публицист е умрял, откакто ракета е паднала наоколо до укритието му Останалите от екипа са невредими.

" Агенцията е съкрушена от загубата на Арман. Неговата гибел е извънредно увещание за заплахите, пред които са изправени публицистите при ежедневното отразяване на спора в Украйна ", съобщи генералният шеф на Франс прес Фабрис Фрис, представен от Българска телеграфна агенция. "

Френският президент Еманюел Макрон отдаде респект на работата на Солден и написа в " Туитър ", че споделя болката на околните и сътрудниците на 32-годишния публицист.

Белият дом също отдаде респект, като сподели, че светът е " длъжен " на публицистите, които са изгубили живота си, " до момента в който осветляват ужасите на съветската инвазия ", заяви Би Би Си

Солден, който е роден в Босна, е 15-ият публицист, погубен, до момента в който войната в Украйна, съгласно Комитета за отбрана на публицистите.

Той е част от екипа на Франс прес в Украйна от началото на войната и живее там от септември. Солден е управлявал работата на екипа, отразяващ спора и е пътувал постоянно до фронта.

Поне още двама френски публицисти бяха убити, до момента в който работеха в Украйна - Пиер Закжевски и Фредерик Льоклерк-Имхоф.
 Френски публицист е погубен в Донбас, Украйна упрекна Русия (допълнена) Френски публицист е погубен в Донбас, Украйна упрекна Русия (допълнена)
В края на април украински публицист, съпътстващ италиански боен сътрудник беше погубен при засада в Херсон, а сътрудника му ранен.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР