Френски град сменя името си за една година от мъжки

...
Френски град сменя името си за една година от мъжки
Коментари Харесай

Френски град променя името си в женски род. Защо?

Френски град сменя името си за една година от мъжки на женски жанр, с цел да покаже, че сред дамите и мъжете има тъждество.

Решението е на Бертран Керн, социалистическият кмет на град Пантен (Pantin на френски). Градчето е едно от предградията на френската столица Париж.

" Добавяме едно " е " най-после на името на града, тъй като по този начин ние желаеме да накараме хората да осъзнаят равенството сред дамите и мъжете ", съобщи Керн, представен Франс прес.

" Жените към момента получават по-ниско заплащане за труда си от мъжете, някои специалности са неразрешени за тях, а тяхното място в публичното пространство не постоянно е добре признато от мъжете ", сподели Керн. Кметът също така желае посредством смяната на името да разкритикува освен съществуващото неравноправие сред мъжете и дамите, само че и насилието над дамите.

Промененото име на град Пантен с добавено " е " най-после към този момент ще звучи на френски Пантин (Pantine). То обаче няма да бъде изписано на табелите на входа на града, нито ще има публична смяна на пощенския адрес, защото това би изисквало да се премине през доста административни процедури. Промяната е единствено алегорична.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР