Френски, чешки и украински експерти се включват в анализа на

...
Френски, чешки и украински експерти се включват в анализа на
Коментари Харесай

Външни експерти ще оценяват американското гориво за АЕЦ-а

Френски, чешки и украински специалисти се включват в разбора на различното гориво за Блок 5 на АЕЦ " Козлодуй ". Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР), която води лицензионния развой, е подписала контракти с френския Институт за нуклеарна сигурност и радиационна отбрана (IRSN) и с чешко-украински консорциум. Те ще дават външна експертиза за разбора на сигурността за лицензирането на ново нуклеарно гориво RWFA, създадено от " Уестингхаус ", за блок 5 на АЕЦ " Козлодуй ".
IRSN ще извърши експертиза на общо 20 доклада, които обгръщат разбори на сигурността, свързани с целия витален цикъл на горивото, а точно: машинален, хидравличен и термо-механичен план на нуклеарното гориво RWFA; разбор на държанието на горивото при пораждане на аварии; нуклеарна сигурност при транспортно-технологични интервенции и при предпазване на нуклеарното гориво.
Чешко-украинският консорциум ще даде експертиза на доклада за съвместимостта на новото нуклеарно гориво със системата за вътрешнореакторен надзор на 5-ти блок на АЕЦ " Козлодуй ". Той се състои от ES Group Europe s.r.o. (Чехия), Държавно дружество " Държавен научно-технически център за нуклеарна и радиационна сигурност " (Украйна) и " Енергобезопасност груп " ООД (Украйна).
Резултатите от експертизите ще се употребяват от Агенцията за нуклеарно контролиране в процеса на взeмане на регулаторно решение за лицензиране на новия вид нуклеарно гориво за блок 5 на АЕЦ " Козлодуй ". От АЯР са обяснили пред еconomic.bg, че възлагането на външна експертиза за толкоз огромни и комплицирани планове е процедура освен у нас, само че и при останалите европейски регулатори. Обикновено на външна експертиза се подлагат определени елементи от техническата документи, за оценката на която се изискват характерни механически знания.
Подобна процедура се е случвала при издаването на позволение за поетапен преход от гориво ТВСА към гориво ТВСА-12 на 6-ти блок на АЕЦ " Козлодуй ". Тогава, в едногодишния интервал от октомври 2015 до октомври 2016 година, организацията е разгледала и оценила над 270 механически документа с общ размер над 26 000 страници, като за част от тях  беше оповестила три публични поръчки за външни експертизи, осъществени от инженерингови компании за техническа поддръжка.
Лицензионният развой на новото американско нуклеарно гориво за блок 5 на АЕЦ " Козлодуй " стартира преди няколко седмици, само че поради неналичието на документи от страна на АЕЦ-а, процедурата може да се забави.
Връщат Валентин Николов отпред на централата > Валентин Николов
Бившият народен представител от ГЕРБ и заместник-министър на енергетиката в първия кабинет " Борисов " Валентин Николов оглавява за повторно АЕЦ " Козлодуй ". Това демонстрират документи в Търговския указател, съгласно които с решения от 10 август на УС на Българския енергиен холдинг и на АЕЦ " Козлодуй " Николов се връща отпред на атомната централа, а досегашният шеф Георги Кирков е уволнен. Заявлението за рокадата е подадено в Търговския указател в четвъртък, 10 август. 
Николов е удостоверил за назначението си, само че е прецизирал, че се чака да измине тридневният период с цел да бъде вписан в Търговския указател, който изтича във вторник. Така че чака решението да е в действие от сряда.
Николов беше началник на централата от 2012 до 2013 година Той е и едни от последователите на концепцията дадем на Украйна нашите реактори за АЕЦ " Белене ".>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР