Френски апелативен съд ще произнесе днес присъдата си по едно

...
Френски апелативен съд ще произнесе днес присъдата си по едно
Коментари Харесай

Френският съд ще се произнесе по делото за корупция на Никола Саркози

Френски апелативен съд ще произнесе през днешния ден присъдата си по едно от няколкото каузи за корупция и нелегално финансиране на акции, свързани с някогашния президент Никола Саркози.

68-годишният мъж, който изкара един мандат от 2007 до 2012 година, е заплетен в правни проблеми, откогато напусна поста.

През март 2021 година той беше наказан на три години затвор – две от които условно и една у дома с електронна гривна – за корупция и търговия с въздействие посредством загадка телефонна линия, открита посредством подслушване.

Съдът откри, че Саркози и някогашният му юрист Тиери Херцог са сключили „ корупционен пакт “ със арбитър Жилбер Азиберт, с цел да получат и споделят информация за правосъдно следствие.

Разследващите са подслушвали двете публични телефонни линии на Саркози. Те разкрили, че е имал трета неофициална, извадена през 2014 година под името " Пол Бисмут ", посредством която комуникира с Херцог.

Съдържанието на тези телефонни позвънявания докара до присъдата за корупция през 2021 година

Бившият водач оспори обвиняванията и неотложно апелира присъдата си.

В първия ден от чуването на обжалванията през декември предходната година той сподели, че " в никакъв случай не е корумпирал никого ".

Неговите диалози с Херцог към този момент са излъчени в съда за първи път и ще бъдат централни при определянето на решението в сряда.

Прокуратурата изиска Саркози, Херцог и Азиберт да получат по три години условна присъда.

Те също по този начин желаеха Саркози и 76-годишният Азиберт да бъдат отстранени от обществени длъжности, а 67-годишният Херцог да получи възбрана да практикува юрист за по пет години.

Така нареченият случай Bismuth е единствено един от няколкото, които преследват индивида, наименуван " хипер-президент ", до момента в който е на поста.

Саркози ще бъде съден още веднъж след обжалване от ноември 2023 година по по този начин нареченото дело Bygmalion, което го осъди на една година затвор на първа инстанция.

Прокуратурата упрекна екипа на Саркози, че е изразходвал съвсем двойно повече от законовия предел за обилната му акция за преизбиране през 2012 година, употребявайки подправени сметки от компания за връзки с обществеността, наречена Bygmalion. Той отхвърли каквото и да е нарушаване.

А френските прокурори в четвъртък желаеха той да бъде изправен пред нов правосъден развой за хипотетично либийско финансиране на предизборната му акция през 2007 година

Френските прокурори за финансови закононарушения обявиха, че Саркози и 12 други би трябвало да бъдат изправени пред съда по обвинявания, че са търсили милиони евро за финансиране от режима на тогавашния либийски водач Моамер Кадафи за неговата в последна сметка победоносна акция.

Саркози е упрекнат в корупция, нелегално финансиране на акции и прикриване на злоупотреби с обществени средства, само че постоянно е отхвърлял всички обвинявания.

Следователите би трябвало да имат последната дума дали този развой ще продължи или не.

Въпреки правните си проблеми, Саркози към момента се радва на доста въздействие и известност в дясната френска политика и има ухото на настоящия президент Еманюел Макрон.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР