Френски адвокати ще подадат жалба срещу България и ще изискват

...
Френски адвокати ще подадат жалба срещу България и ще изискват
Коментари Харесай

Афганистански бежанци: В Кабул те убиват с един куршум, а в България те оставят да умреш бавно

Френски юристи ще подадат тъжба против България и ще изискват от Европейската комисия да стартира произвеждане за определяне на нарушавания и нечовешко отношение към бежанците от страна на управляващите в България.
Това разгласи във вторник (26 юни) парламентарната група в Европейски Съюз Зелените – Европейски свободен алианс.
В наличието на съпредседателя на групата - Ска Келер, юристите показаха отчет от 20 страници, формиран по шокиращите показания на афганистански бежанци и отговаряха на въпросите на публицисти.
България, най-бедната страна в Европейски Съюз, посрещна близо 60 хиляди бежанци в интервала 2015-2016, само че множеството от тях бързо напуснаха страната откакто усетиха една много враждебна среда.
А след договорката сред Европейски Съюз и Турция от март 2016 година броят на новите идващи понижа фрапантно.
По време на последната среща на върха, обвързвана с бежанския въпрос, българският министър-председател - Бойко Борисов, сподели, че неговата страна не е съгласна да одобри назад тези бежанци, които ще бъдат върнати от по-богатите страни от Европейски Съюз, тъй като по негови думи: „ времето за това е минало “.
Клоуи Гербер Кахузак, представител на 14 афганистански бежанци, които търсят леговище във Франция, свидетелства, че след престоя им в България те са в толкоз обезпокоително положение, каквото групите за филантропична помощ в никакъв случай не са виждали до момента.
По нейни думи, нещастните бежанци повтарят следното: „ Предпочитаме да се върнем в Кабул, в сравнение с в София. В Афганистан те убиват незабавно с един патрон, а в България те оставят да умираш постепенно “.
Кахузак изясни, че поради актуалната Дъблинска система ищците рискуват да бъдат върнати в България, където са регистрирани в началото като бежанци.
В последните месеци във Франция някои административни съдилища са анулирали премествания на бежанци назад в България поради нередностите на българската система.
За мотивиране на решението си са употребявали сигналите и доказателствата за неприятно отношение към мигрантите.
Някои други съдилища във Франция обаче извършват преместванията, тъй като Европейски Съюз не се е произнесъл по въпроса.
Според дъблинската система страната, в която бежанецът за първи път кандидатства за леговище, дава отговор за това дали да одобри, или да отхвърли настояването, а той може да не стартира процеса в друга пълномощия.
Настоящата система слага прекомерно огромен напън върху „ страните по границата “ - Гърция и Италия.
Срещата на върха имаше за цел да внесе промени, само че действително няма реализиран консенсус.
Европейската комисия и Европейският съд са единствените институции, които могат да открият систематични нарушавания в българската система за даване на леговище. В разследване на което е допустимо прекъсването на прехвърлянията до България.
Герберт Кахузак цитира един от бежанците (имената им не се предоставят), който твърдял, че е част от група от 21 души, които са били бити от служители на реда, всичките им движимости били иззети и даже полицейските кучетата били насъсквани против тях.
Освен унижението, това нанесло трайна контузия върху децата му. Те също са участвали и от този момент повече в никакъв случай не желаят да виждат кучета.
След това групата е заведена в къща, където е държана без храна и вода, до момента в който бежанците не дали пари на служителите на реда.
Мъжът съпоставя мъчението с това на талибаните в Афганистан – там вместо да убиват враговете, им режат краката. Според бежанеца даже и талибанските извращения са за предпочитане.
„ Той изцяло съществено обмисляше да се върне в Афганистан, макар че знаеше какво го чака там – да остане без крайници, единствено, с цел да не попадне още веднъж в София “, удостоверява Кахузак.
Друг афганистански емигрант споделя, че въпреки и изгубил цялото си семейство в Афганистан, всичките му кошмари са свързани с България.
„ Изглежда, че прекарванията им в България са изтрили спомените за целия им предходен живот “, добавя Кахузак.
По нейни думи доста от френските съдии не схващат, за какво афганистанските бежанци мислят, че животът им ще е заплашен в България.
"Ако те в действителност желаят да оказват помощ, би трябвало да анулират дъблинските прехвърлянията и да признаят минусите на българската система за даване на леговище ", сподели тя, като изрази страдание, че "в момента думите на бежанците нямат никаква стойност ".
В поддръжка на думите тя си приведе и отчет, който разкрива по какъв начин в центъра за задържане в Бусманци бежанците са изтезавани.
Според думите на бежанците това се случвало в баните, тъй като единствено там няма камери.
Френският юрист в адвокатската гилдия в Париж, Клемент Пере, един от създателите на отчета, съобщи, че настояването е на първо място Комисията да "разследва сериозното нарушаване на европейските стандарти от българската страна ".
Той сподели, че българският углавен закон преглежда противозаконното влизане и излизане от границите като закононарушение, което съгласно него нарушава правилата на интернационалното право за некриминиране на противозаконното трансгранично придвижване.
След това, френският юрист упреква българската страна в неспазване правилото за самостоятелно разглеждане на молбите за леговище, който също е залегнал в законодателството на Европейски Съюз.
Според него България всеобщо отхвърля леговище на жители на Афганистан, Пакистан, Бангладеш и Шри Ланка.
По думите му афганистанците би трябвало да се смятат за пълноправно възможни да аплайват за леговище в България.
Тази процедура, продължава Клемент Пере, е изобличена като невалидна от шефа по миграция и протекция в Европейската комисия в писмо до българската държавна организация за бежанците от 6 юли 2017 година
Въз основа на данните на Евростат за 2017 година размерът на предоставената интернационална протекция на афганистанските жители в България е единствено 1,5%, което значи, че от 1 287 единствено 22 решения са били позитивни. За съпоставяне, във Франция цената е 90% от кандидатствалите афганистанци.
Оперативният режим в България за изпращане на лица, търсещи леговище, непосредствено в центровете за задържане откакто са пресекли границата, е денонсиран от специфичния представител на Генералния секретар по миграцията и бежанците към Съвета на Европа, Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида и Комитетът на Организация на обединените нации за унищожаване на расовата дискриминация, сподели Пере.
Той добави, че Комитетът на Организация на обединените нации против изтезанията в последния си отчет приканва България да предотврати малтретирането на лицата, търсещи леговище, от чиновници на правоохранителните органи и да обезпечи уместно образование за това по какъв начин да се оправят с мигрантите и другите уязвими лица.
Френският юрист Олфа Улед, другият създател на отчета, съобщи, че Комисията е изцяло наясно какво се случва в България, само че е избрала да не подхваща деяние.
"Няма да се поколебаем да разгледаме въпроса пред Комитета на Организация на обединените нации против изтезанията, в случай че забележим, че [другите възможности] не работят ", сподели тя.
EURACTIV помоли Ска Келер да разяснява навременността на това известие, тъкмо преди срещата на върха на Европейски Съюз на 28-29 юни, когато се чака миграцията да е водеща тематика в дневния ред. Тази среща е и последното събитие за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Келер добави, че макар големите старания на българското председателство да сътвори положително усещане, като провежда значими срещи съгласно нея "не се приказва доста за това какво действително се случва в България - нито във връзка с бежанците, нито за общественото състояние в страната като цяло ".
Тя подсети за посещаване на делегация на комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент в България и опитите на българското държавно управление да се покаже с висока степен на съдействие с турските гранични чиновници. А в действителност съдействието им не е нищо повече от връщане на търсещите леговище, което е непосредствено нарушение на Законодателство на Европейски Съюз.
"По отношение на това, което следим в България, ние в действителност не сме щастливи ", съобщи Келер, като добави, че тя ще повдигне въпроса, когато българският министър-председател пристигна да осведоми Народното събрание за председателството идната седмица.
Според Келер, в случай че се приведат в деяние неотдавна обсъжданите „ платформи за дебаркиране “ в африканските страни, те най-вероятно ще бъде същински смут за българската система за даване на леговище на бежанците.
"Ако водачите на Европейски Съюз се спогодят за нещо на срещата на върха на 28 и 29 юни, това сигурно ще бъде нещо извънредно ", добави Келер.
Запитана за коментар, говорителката на Комисията - Наташа Бертауд, сподели, че изпълнителният орган на Европейски Съюз не е осведомен със случаи на малтретиране на търсещи леговище в България.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР