Френскатата компания MazelFreten открива 16-ото издание на на 10 май

...
Френскатата компания MazelFreten открива 16-ото издание на на 10 май
Коментари Харесай

One Dance Festival 2024 стартира с наелектризиращия Rave Lucid

Френскатата компания MazelFreten открива 16-ото издание на на 10 май със спектакъла Rave Lucid. Вдъхновен от една от най-популярните форми на френската градска просвета – електро денс, спектакълът изследва спонтанността и ентусиазма на телата на дансинга.

Rave Lucid е част от програмата Фокус Франция на Оne Dance 2024, която се осъществя в партньорство с Френския Институт в Париж. Билетите за Rave Lucid са към този момент в продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от мрежата на Epaygo.



Rave Lucid носи в Пловдив наелектризиращата сила на парижки нощен клуб. Нещо повече, хаус музиката, дискотечното осветяване и експресивността на десетимата танцьори се миксират в зрелищен успех на танца електро денс. Неговата магнетична и високочестотна магия безусловно залива подиуми и зали в спектакъла на хореографите Брандон Масел и Лора Дефретин, създатели на френската компания Mazelfreten.
 Снимка One Dance Festival

В основата на Rave Lucid са впечатляващите по активност “батъли ” сред електро денс “мастъри ”. Спектакълът обаче не е умислен като състезание за проява на умения, а като метод за доближаване сред хора и общности с друг характер. Защото другояче какво, в случай че не танцуването, и къде, в случай че не на дансинга, е най-пряката, директна и естествена форма за другарство, изключително в актуалната виртуална епоха.

В универсалността на танцовия език електро денс публиката ще може сама да се убеди, като се включи в уъркшопа, който ще дадат изпълнителите, незабавно след спектакъла във фоайето на Дома на културата.

Танцово събитие и една от най-популярните форми на френската градска просвета, електро денс е композиция от бързи стъпки и още по-бързи и изразителни придвижвания на ръцете. Контракултура и ъндърграунд феномен в зората на века, през днешния ден електро денс сцената събира участници от всички точки на света за действителни или виртуални батъли, събития и фестивали. Екипът на Mazelfreten работи с достоверните кодове на танца и събира част от най-хубавите му реализатори – от пионери и учители до водещи гении.
 Снимка One Dance Festival

" С този театър желая да отдам респект на общността, която ме построи, където пораснах и можах да се развия професионално като актьор, само че и като деятел с задачата да направя електро денс прочут оттатък " ъндърграунда ". Да покажа мащаба и благосъстоянието на този френски градски танц, който свети по целия свят, събирайки дружно електро денс Eboï (танцьори - мъже) и Equeenz (танцьори - жени) от разнообразни страни. " – Брандон Масел, хореограф MazelFreten

Популярността на танца пораства лавинообразно и в обществените мрежи, а пикът идва на Techno Parade Paris през 2007-а. Масовите медии приветстват взривоопасния електроденс, само че неправилно го кръщават с марката на Tecktonik, уредник на празненства Метрополис. Когато медиите осветяват една контракултура, това постоянно е нож с две остриета, тъй като те я преекспонират, трансформират я в вик на ефимерната и повърхностна мода, в потребителски артикул за еднократна приложимост.

Ето за какво Mazelfreten вземат решение да се върнат към корените на електро денс придвижването и да основат театър - трибют на рейв културата. В Rave Lucid има празненство еуфория и транс, само че също и ясно схващане, тъй като хореографията на този “електро балет ” изисква надзор и съвършена синхронизация. Резултатът е жив портрет на пристрастеността към живота, на пулсиращата музика и хората, които се свързват тук и в този момент, в ерата на интернет.

Международният фестивал за танц и пърформанс One Dance 2024 ще се организира в Пловдив от 10 май до 2 юни. Доскоро One Dance Week, фестивалът от дълго време надрасна едноседмичния си формат, което наложи и новото му име.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР