Френската столица изразява на 25 август почитта си към бойците

...
Френската столица изразява на 25 август почитта си към бойците
Коментари Харесай

На този ден: Париж празнува 77 години свобода

Френската столица показва на 25 август почитта си към бойците от френската опозиция, американските бойци и всички други участници в освобождението на града от нацистката окупация преди 77 години.



След четири години окупация през август 1944 година Париж се надига, без да изчака идването на съюзническите сили. На 25 август след седмица на стачки, барикади и кървави улични боеве столицата посреща военачалник Шарл де Гол, който най-накрая афишира: " Париж е освободен! ".



Германските войски са прогонени от града 1500 дни откакто на Айфеловата кула е издигнато нацисткото знаме със свастиката.

В подножието на признака на Париж празненствата стартират с гала в памет на шестимата парижки пожарникари, които изкачват стълбищата на кулата под вражеския огън, с цел да смъкват нацисткия байрак и да повдигнат националното знаме в синьо, бяло и алено.

Стотици хора ще посетят музея на площад " Данфер-Рошро ", отдаден на четиригодишната нацистка окупация.

" Битката за Париж " коства живота на общо близо 1000 души от френската опозиция, 130 бойци от Втора танкова дивизия и към 600 цивилни. В нея са убити също над 3000 немски бойци.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР