Френската прокуратура ще изправи пред съда 14 души за обезглавяването

...
Френската прокуратура ще изправи пред съда 14 души за обезглавяването
Коментари Харесай

14 души ще бъдат изправени пред съда за обезглавяването на френски учител

Френската прокуратура ще изправи пред съда 14 души за обезглавяването на преподавател от ислямски екстремист през 2020 година - закононарушение, което шокира Франция, съобщи Агенция Франс Прес.

Най-сериозните обвинявания за съучастничество в терористично ликвидиране са отправени към двама другари на чеченския емигрант, който умъртви учителя Самуел Пати, откакто той сподели на учениците си фотоси на пророка Мохамед.

Националната профилирана прокуратура за закононарушения, свързани с тероризъм, е предложила да бъдат повдигнати обвинявания и против други шестима възрастни и шест деца за хипотетични закононарушения, свързани с убийството в парижкото предградие Конфлан-Сенте-Онорин.

Убиецът на френския преподавател, 18-годишният Абдулах Анзоров, беше убит от полицията на мястото на закононарушението.

Приятелите му, посочени в следствието като Азим Е. и Наим Б., са придружили Анзоров, с цел да купят ножа. По-късно Наим. Б. е пътувал с него до учебното заведение, обявиха от прокуратурата.

Разследващите магистрати ще вземат дефинитивно решение дали да издигнат обвинявания на обвинените и да ги изправят пред съда.

Пати е станал цел на нападението, откакто в обществените медии се популяризирали известия, че той е посочил на класа си карикатури на пророка Мохамед от сатиричното списание " Шарли Ебдо ".

47-годишният преподавател по история и география е употребявал списанието в границите на час по нравственос, с цел да разиска законите за свободата на словото във Франция, която не криминализира богохулството.

Прокурорите предлагат също по този начин да бъдат повдигнати обвинявания за връзки с терористи на бащата на възпитаник в учебното заведение на Пати. Въпросното лице е разказано като коренен ислямски просветител, който поддържал връзка с килъра Анзоров посредством Туитър.

Пати се трансформира в знак на битката на Франция за опазване на строгите ѝ всемирски полезности, а президентът Еманюел Макрон го назова " тихия воин " на републиката. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР