Френската прокуратура подхвана близък съветник на президента Еманюел Макрон. Алексис

...
Френската прокуратура подхвана близък съветник на президента Еманюел Макрон. Алексис
Коментари Харесай

Разследват близък съветник на Макрон

Френската прокуратура подхвана непосредствен консултант на президента Еманюел Макрон. Алексис Колер, считан за дясната ръка на президента, е разследван поради недоволство от организацията " Антикор ", която се бори против корупцията и споровете на ползи във властта. Колер е упрекван, че по времето, когато е бил на пост в Министерството на стопанската система, непозволено е лобирал в интерес на основаната в Швейцария компания за морски превоз " Медитериън шипинг къмпани ". Чрез майка си той е бил обвързван със фамилията, притежаващо компанията. Колер отхвърля изказванията като неоснователни.
Макрон, който е бил министър на стопанската система по това време, е удостоверил, че Колер го е уведомил документално за връзките на неговото семейство с гореспоменатата компания. Колер е изискал също така да не бъде натоварван със задания, свързани с компанията. През 2016 година Колер е взел неплатен отпуск и е станал финансов шеф на компанията в продължение на няколко месеца. После Макрон го е привлякъл като консултант в Елисейския замък.
Междувременно за пръв път във Франция ще бъде съден настоящ правосъден министър. Срещу Ерик Дюпон-Морети бе заведено дело по съмнение, че се е възползвал от позицията си, с цел да урежда сметки с магистрати, които му се противопоставяли по времето, когато той е бил юрист. В тъжби на синдикати на магистрати и на " Антикор " се показват две обстановки на спор на ползи след идването на министъра на поста, поради което през януари предходната година против него стартира следствие. Обвиненията засягат административни следствия против трима съдии. Те са разпоредили през 2014 година полицията да изследва телефонни записи на десетки юристи и магистрати, в това число Дюпон-Морети, като част от следствие против някогашния президент Никола Саркози.
Делото ще се гледа от специфичен правосъден орган, способен да проверява нарушавания от представители на държавното управление.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР