Френската министър-председателка Елизабет Борн връчи оставката си на президента Еманюел

...
Френската министър-председателка Елизабет Борн връчи оставката си на президента Еманюел
Коментари Харесай

Макрон наруши традиция на Петата република

Френската министър-председателка Елизабет Борн връчи оставката си на президента Еманюел Макрон, само че той отхвърли да я одобри, с цел да може държавното управление да продължи да работи през идващите дни, оповестиха от Елисейския замък, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

След парламентарните избори в неделя Макрон загуби безспорното си болшинство в Националното заседание. В този подтекст президентът „ ще организира нужните политически съвещания за установяване на вероятни градивни решения в полза на френския народ “, посочи френското президентство преди поредицата от срещи на президента с партийни водачи през днешния ден и на следващия ден в Елисейския замък.

След законодателни избори, обичаят във Франция е министър-председателя да подаде оставката си на президента, преди да бъде преназначен на поста си, разяснява " Журнал дю диманш ". Тази " куртоазна оставка " е метод президентът да препотвърди доверието в своя министър ръководител, да му даде нова легитимност след изборите. Тази традиция постоянно е била следвана в Петата република. Но в днешния случай Макрон не я зачита: той отхвърля да одобри оставката на Борн, вместо да я одобри и по-късно да я преназначи.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР