Френската компания Електрисите дьо Франс (EDF) отново е проявила интерес

...
Френската компания Електрисите дьо Франс (EDF) отново е проявила интерес
Коментари Харесай

Френска фирма ще достроява Белене с руските реактори

Френската компания " Електрисите дьо Франс " (EDF) още веднъж е показала интерес към ядрения  план АЕЦ " Белене ". Този път обаче французите и българската страна ще подпишат контракт за създаване на два блока с съветско съоръжение и френска технология. Това съобщи зам.-енергийният министър Еленко Божков на конференция " Сценариите, рисковете и вероятностите пред развиването на нуклеарната енергетика в България ".
Както е известно Международният трибунал в Женева осъди България да заплати на съветската компания " Росатом " 1,3 милиарда лева за поръчаните от нея два реактора по 1000 МВт, които в този момент стоят опаковани на площадката на АЕЦ " Белене ".     Интересите на EDF към този миг са да влага в плана и да го построява, с преобладаващо френско финансово присъединяване. За задачата България ще би трябвало да подпише с Франция междуправителствено съглашение за създаване на тези два нуклеарни блока.
Според Министерството на енергетиката постоянно когато има междуправителствено съглашение, взе участие страната и като притежател, и като поръчител, само че към момента следва да се посочи с какъв %.
На 4 април в България идва изпълнителният шеф за нови мощности на EDF, а на 18 април на площадката в Белене ще бъдат на оглед френски експерти от сдружението, които ще прегледат доставеното съоръжение, метода на предпазване, степента на приложимост и инфраструктурата на обекта.
Това не е първият път, когато се приказва за френски интерес към нуклеарния ни план. EDF е заявявала подобен един път през 2007 година и още веднъж през 2016 година
" Предстои и подписването на инженерингов контракт за създаване на два блока по технология AP-1000 на " Уестингхаус " на площадката на АЕЦ " Козлодуй ". Основните цели, заложени в контракта, са оптималната локализация или опция за българската промишленост да взе участие в произвеждане и създаване на оборудването на тези два блока, стегнат график за осъществяване, добра цена на контракта и оптимално потребление на същата инфраструктура. Договорът е пред привършване ", добави Божков.
Във връзка с това, за построяването на 7 и 8 блок в АЕЦ " Козлодуй " следва подписване на междуправителствено съглашение и със Съединени американски щати. Преди да бъде подписан договорът с " Уестингхаус " обаче, би трябвало той да бъде нотифициран пред Европейската комисия. Едва по-късно ще бъде подписан от Съединени американски щати и България, като по-късно би трябвало да бъде утвърден и от българския парламент.
Очаква се това да стане в границите на 49-ото Народно заседание. Според прогнозите на министерството двата нуклеарни блока в АЕЦ " Белене " ще проработят през 2035 година, а през 2045 година - 7-ми и 8-ми в АЕЦ " Козлодуй ". Засега не е ясно какъв брой ще костват двата нуклеарни плана.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР