Френската икономика се с свила с 13,8% през второто тримесечие

...
Френската икономика се с свила с 13,8% през второто тримесечие
Коментари Харесай

Френската икономика отбеляза рекорден спад от 13,8%

Френската стопанска система се с свила с 13,8% през второто тримесечие на 2020 година, откакто потреблението, вложенията и търговията се срутват заради ограниченията против разпространението на ковид, съобщи Ройтерс. Потреблението на семействата се е намалило с 11%, вложенията с 18%, износът с 26%, а вносът с 17%. Най-голям е спадът в строителството – цели 24%.

За съпоставяне стопанската система в Германия означи 10,1% спад  за същия интервал. Френските противоепидемиологични ограничения бяха по-строги от немските, като всички магазини, с изключение на тези за съществени артикули, бяха затворени до 11 май, а кафетата и заведенията за хранене – чак до 2 юни. Освен това секторът на строителството в Германия не отбелязва чак толкоз огромен спад, означават анализаторите.

Понижаването на интензивността във френската стопанска система, която е втората най-голяма в еврозоната, е въпреки всичко по-малко от предстоящото. Националния статистически институт на страната INSEE предвижда 17% спад, а анализатори, интервюирани от Ройтерс – над 15%.

„ Не е чак толкоз зле, чакахме спад от 16% “, разяснява в Twitter основният икономист на финансовата група Allianz Лудовик Сурбан.

Това е третото следващо намаление на Брутният вътрешен продукт за тримесечие, като рецесията в страната стартира преди световната пандемия – още през последното тримесечие на 2019 година

INSEE чака стопанската система да генерира растеж от 19% през третото тримесечие на годината по отношение на второто тримесечие.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР