Френската енергийна компания Electricite de France S.A. (EDF) е представила

...
Френската енергийна компания Electricite de France S.A. (EDF) е представила
Коментари Харесай

EDF е представила на България примерен „детайлен план“ за АЕЦ „Белене“

Френската енергийна компания Electricite de France S.A. (EDF) е показала „ образцов подробен проект “ какво ще включва предпроектното изследване на непостроената с съветски реактори централа АЕЦ „ Белене “. Това стана ясно след срещата на служебния енергиен министър Росен Христов във Франция с представители на енергийното сдружение.

Важно е за основни и стратегически планове да взимаме експертно и осведомено решение на база преимуществата и минусите на всички вероятни сюжети. Проектът „ Белене “ има бъдеще и концепцията ни е на основата на цялостна и настояща информация Народното събрание да вземе решение по какъв начин да продължи развиването му ”, разяснява Христов.

За интереса на EDF към нуклеарния план се заприказва още преди близо два месеца, когато зам.-енергийният министър Еленко Божков съобщи, че се приготвя инженерингов контракт с компанията.

Тогава той изясни, че следва да бъде създаден и подписан контракт с EDF за създаване на два блока по 1000 MW, като се употребява съществуващото доставено съоръжение от нуклеарния остров на площадката в Белене.

Предстои доизграждане с френска нуклеарна технология, като това ще е предмета на контракта с EDF ”, разяснява той тогава.

За задачата България би трябвало да подпише с Франция междуправителствено съглашение за създаване на тези два нуклеарни блока. Такова досега не е подписано.

По думите на Божков ползите на EDF към този миг са да влага в плана и да го построява, с преобладаващо френско финансово присъединяване.

По този мотив на 4 април в България дойдоха специалисти от EDF, а след срещата с тях Росен Христов разяснява, че се работи градивно и се разискват разновидности за необятно взаимоотношение в областта на нуклеарната енергетика. „ Дискутирана е опцията френската енергийна компания да направи предпроектно изследване, сходно на това, което Westinghouse прави за 7-и и 8-и блок в Козлодуй ".

Припомняме, че това не е първият път, когато се приказва за френски интерес към нуклеарния ни план. EDF е заявявала подобен един път през 2007 година и повторно през 2016 година
Договор с Framatome
Български студенти и експерти в региона на нуклеарната енергетика ще могат да се образоват и да обменят опит във френската Framatome. На срещата френската компания е показала опита, който има в няколко европейски страни в организацията на образование, като акцентира, че за България ще бъде направен специфичен проект.

Програмата ще даде опция на наши специалисти да се осъществят както в страната, по този начин и в чужбина.

Обменът на опит и познания е измежду главните тематики и на Алианса от страни от Европейски Съюз, подкрепящи нуклеарната енергетика. В България имаме над 40-годишен сполучлив опит с АЕЦ „ Козлодуй “, само че спомагателните познания и достъпът до най-новите технологии и изследвания ще бъдат от изгода “, сподели Христов.

Предвид многото планове за създаване на нови нуклеарни мощности в Европа се чака откриване на до 450 000 нови работни места в бранша за висококвалифицирани и високоплатени социалисти.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР