Франция потвърждава „разговори“ с хунтата в Нигер за „облекчаване на придвижването“ на френските войски

...
Френската армия води разговори с колегите си в Нигер за
Коментари Харесай

Френската армия води "разговори" с колегите си в Нигер за "облекчаване на движението на френски военни ресурси" в страната след преврат през юли, извършен от враждебно настроени генерали, казаха хора, близки до министъра на отбраната Себастиен Льокорну, пред АФП във вторник.

„Разговорите за функционална координация съществуват на местно ниво между войници“, казаха хората, тъй като френските сили са „немобилизирани, тъй като антитерористичното сътрудничество беше спряно“ след военното превземане на Ниамей.

Те не разкриха типа, размера или календара на извършваните „движения“ на войските, нито пък споменават изтегляне на френските сили.

Около 1500 френски войници са били разположени в Нигер като част от по-широката му битка срещу джихадистите в региона на Сахел.

Нигер назначеният от военните министър-председател Али Махаман Ламин Зейн каза в понеделник, че са в ход „контакти“ относно „много бързо“ напускане на парижките войски.

Генералите зад преврата се отказаха от няколко споразумения за сътрудничество с Франция на 3 август, включително едно с едномесечен срок на предизвестие, който изтече в неделя.

Зейн въпреки това каза в понеделник, че се надява да "поддържа сътрудничество, ако е възможно, със страна, с която сме споделяли много неща".

Франция, бившата колониална сила в Нигер многократно заявява, че не признава военните власти там, след като свалиха президента Мохамед Базум.

Френските сили са базирани предимно на летище близо до столицата Ниамей, което през последните дни беше мишена на протестиращи, призоваващи ги да напусни.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР