Фредерик де Клерк, бивш президент на Южна Африка и последният

...
Фредерик де Клерк, бивш президент на Южна Африка и последният
Коментари Харесай

Почина бившият президент на Южна Африка Фредерик де Клерк |

Фредерик де Клерк, някогашен президент на Южна Африка и последният бял мъж отпред на страната, умря през днешния ден на 85-годишна възраст , съобщи Би Би Си.

Клерк, който е основна фигура в прехода на страната към демокрацията, беше диагностициран с рак по-рано тази година. Говорител на фондацията му  " Фредерик де Клерк " заяви, че той е умрял в дома си в Кейптаун. 

Клерк заема президентския пост между септември 1989 година и май 1994 г. 

През 1993 година Де Клерк беше отличен с Нобеловата премия за мир дружно с Нелсън Мандела за битката против апартейда в Южна Африка. Въпреки това той е спорна фигура в родината си. 

Де Клерк е заемал редица министерски постове преди да заеме мястото на Питър Вилем Ботта като началник на Народната партия през 1989 г. 

В известна тирада от 1990 година пред Народното събрание той афишира, че отстранява възбраната за партиите, включваща и Африканския народен конгрес (ANC) на Мандела. Тогава Де Клерк декларира и че ще освободи Нелсън Мандела от пандиза, в който той е прекарал близо 27 години.

Действията му довеждат до прекратяването на апартейда в Южна Африка. Той се отдръпва от политиката през 1997 година с думите: „ Подавам оставка, тъй като съм уверен, че това е в най-хубавия интерес на партията и страната “.

През 1994 г. Мандела е определен за първия негър президент на страната, откакто чернокожите южноафриканци гласоподаваха за първи път.

 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР