Французойката Мари Пиетжак, която живее от 4 години в България,

...
Французойката Мари Пиетжак, която живее от 4 години в България,
Коментари Харесай

Мари Пиетжак: Във Франция е недопустимо хора с пет езика да са в кол центрове

Французойката Мари Пиетжак, която живее от 4 години в България, е по-популярна с англоезичния си блог Madame Bulgaria. В него тя демонстрира най-интересните, съгласно нея, забележителни и екзотични за чужденеца места в страната ни. Преди да заживее за непрекъснато в София със брачна половинка си - също французин, тя израства в град близо Лил. Привлечена от вкусната кухня и красивата природа, Мари взема решение да промени живота си, да рискува и да заживее тук. В нейния блог, насочен основно към европейците, които са решили да посетят България, може да се открие всевъзможна информация. Кога е най-хубавото време да се посети страната ни, местата, които наложително би трябвало да се видят и несъмнено какво да се опита от другите и неустоими локални кулинарни деликатеси. Ето какво още ни описа за себе си влюбената в България - Мари!


Здравейте, какво знаехте за България преди да дойдете тук?
Ако би трябвало да бъда откровена, безусловно нищо, с изключение на тези три обстоятелството - моята баба е посещавала Бургас преди доста години по времето на комунизма, Силви Вартан е българка и знаех за България, че не е от най-богатите страни.
Какво беше първото нещо, което Ви впечатли тук в България?
Интелигентността на хората и общата им просвета. България несъмнено за мен е страната с най-интелигентните и културни хора в Европа, без да пресилвам. Някой от хората, които аплайват в прът центрове да вземем за пример са с магистатури, докторантури и даже приказват до 5 езика. Във Франция огромната част от хората, които работят подобен вид работа даже не са приключили гимназия.За някои хора това е доказателство, че страната има обществен проблем.
За нас обаче фактът, че имате толкоз квалифицирани хора за тези позиции е просто доказателство за това, че огромна част от българите е високо образована, съпоставяне с множеството хора във Франция, да вземем за пример. Има голям капацитет тук и ще е грехота да отиде напразно. Нещо би трябвало да се промени!
Кои са нещата, които би трябвало да се трансформират в София и в България?


България е страна, която има ресурсите да преуспее на международната сцена, българите би трябвало да схванат, че единствено и само тяхната целеустременост и воля ще ги води към верния път и към по-добри дни. Те би трябвало да разсъждават повече като „ ние “ и по-малко като „ аз “. И да бъдат повече дейни в публичните процеси, в случай че желаят да изградят по-добро бъдеще.
Какви са, съгласно Вас, приликите и разликите сред България и Франция?
Качеството на храната, несъмнено. И в България, и във Франция хората са горди с кулинарните си обичаи и в действителност обичат да готвят. Не бих могла да пребивавам в страна, която не познава това изкуство.
Как реагират хората, когато им кажете, че сте Мадам България и имате личен блог за страната ни?
Българите са доста впечатлени от този факт. В началото аз самата бях доста сюрпризирана от това и не имах вяра, че е толкоз значимо за тях, само че след това с течение на времето разбрах, че българите, сякаш ценят мнението на чужденците повече.
Коя е първата дума, която научихте на български? А последната?
„ Шопска салата “ и „ Много “!
Разкажете ни повече за работата си тук в София?


Консултант съм към българо-американска компания, която с изключение на на българския пазар участва и в няколко други страни. Моята основна задача е да изследвам пазара, с цел да мога да бъда потребна на генералния шеф за разработване на тактика, която да бъде най-успешната предвид на моментната обстановка.
Ако трябваше да изберете друга страна, в която да живеете, коя би била тя?


Много сложен въпрос, тъй като в действителност се усещам прелестно тук, само че като се замисля може би бих живяла в Италия. Заради храната.
И най-после - кажете ни нещо, което постоянно сте желали да кажеш на български?
Сигурно ще ви скандализирам, само че знам по какъв начин да ругая доста добре, изключително когато съм изнервена от водачите тук.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР