Французите гласуваха масово на ключов първи тур от предсрочните парламентарни

...
Французите гласуваха масово на ключов първи тур от предсрочните парламентарни
Коментари Харесай

Крайната десница във Франция води на първия тур на предсрочните парламентарни избори

Французите гласоподаваха всеобщо на основен първи тур от предварителните парламентарни избори. Те бяха свикани от президента Макрон, който на 9 юни разпусна Народното събрание откакто загуби от крайнодясната групировка " Национален общ брой " на изборите за Европарламент. Според резултати от екзит пол отпреди минути, " Националният общ брой " на Жордан Бардела получава 34 % от гласовете и е преди всичко, на второ е лявата коалиция " Нов национален фронт " с 28,1 на 100 и на трето място е центристкият алианс на президента Макрон с 20,3 %. Най-висока изборна интензивност от 43 години насам беше записана на тези избори - съгласно другите данни, тя е сред 67 и 69 %.



Всички изследвания даваха преднина за крайнодесния " Национален общ брой ", който завоюва евроизборите на 9 юни. Лидерът на групировката от 2022 година - 28-годишният Жордан Бардела, към този момент съобщи, че би станал министър-председател, в случай че партията му завоюва безусловно болшинство от 289 депутати. Много гласоподаватели са решени да блокират възхода му.



Лилиа Амрауи, гласоподавател в Париж: " Казвам си, че хората не са толкоз глупави да гласоподават за " Националния общ брой ", тъй като следствията от властта на крайнодесни ще са ужасни.Не може да повтаряме грашките от предишното. "

Викторин Нана, гласоподавател в Париж: " Хората ще схванат, че даже чужденците работят във Франция и си заплащат налозите във Франция. Аз съм от африкански генезис, не заплащам налози в Африка, а във Франция. Така че оставете ме да работя умерено и да пребивавам умерено. "



- " За страдание, чакам най-лошото, въпреки да считам, че Народният фронт породи огромна вълна от вяра измежду френската левица. Надявам се, че французите ще се активизират и ще гласоподават с голямо болшинство против Националния общ брой и че ще съумеят да изберат необятен Народен фронт с стратегия, изпълнена с вяра и огромен възторг. "

Националният общ брой на Марин льо Пен към този момент не приканва за излизането на Франция от евросъюза, само че остава евроскептична и антиимигрантска партия. В случай на победа крайнодесните дават обещание да вземем за пример ограничавания или анулация на обществени помощи за чужденците.

Натали, гласоподавател в Париж: " Имаме потребност от смяна и по тази причина отиваме да гласуваме. "



Срещу крайнодесните е новосформирана необятна лява коалиция от еколози, социалисти и комунисти, към чиито редици се причисли и някогашният президент Франсоа Оланд. " Нов национален фронт " е въодушевен от Народния фронт, пристигнал на власт през 1936 година и въвел платените отпуски за служащите и 40-часовата работна седмица. В изследванията левицата заемаше второ място.



Представителите ѝ са разграничени по въпроса кой би бил министър председател при положение на победа - шефът на крайнолявата " Непокорна Франция " Жан-Люк Меланшон, първият секретар на социалистите Оливие Фор, някогашният евродепутат Манюел Бомпар или Лоран Берже, някогашен началник на сдържан синдикат.

Последен в желанията на французите беше центристкият алианс " Заедно " към партията на президента Макрон " Ренесанс ".



Според наблюдаващите, тактиката на президента " Или аз или безпорядък " не е проработила добре измежду французите. 35-годишният Габриел Атал стана най-младият следвоенен министър председател на Франция, когато Макрон го назначи през януари. Реформите на президентското болшинство ще бъдат под въпрос, в случай че крайондесните завоюват властта.



фотоси: Българска телеграфна агенция

" Националният общ брой ", " Нов национален фронт " и обединението " Заедно " са обединенията, които ще си оспорват втория тур на 7 юли, считат анализаторите.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР