Франция започна единствената в Европа кампания за ваксиниране срещу птичи

...
Франция започна единствената в Европа кампания за ваксиниране срещу птичи
Коментари Харесай

Франция ще ваксинира милиони патици срещу птичи грип

Франция стартира единствената в Европа акция за имунизиране против птичи грип при патици , надявайки се да избегне всеобщото умъртвяване на милиони птици, което коства скъпо на промишлеността през последните години.

„ Има огромен напън от вируса, само че имунизацията ще значи, че се сблъскваме единствено с обособени случаи, като заобикаляме приливната вълна, която обгръща фермите “, сподели Джоселин Маргери, началник на птицевъдството в асоциацията на ветеринарните лекари SNGTV пред Агенция Франс Прес.

Ваксинацията с две дози за патета -- от 10-дневна възраст -- е наложителна във ферми , отглеждащи повече от 250 птици от октомври.
Секторът на патиците във Франция, който се слави с гъшия дроб, е изключително сензитивен към вируса.

Птиците го придвижват една на друга преди признаците да се появят, позволявайки му да се популяризира безотговорно.
Популацията от домашни птици във Франция претърпя вълна от птичи грип през 2015-17 година и страда от съвсем непрекъснати огнища от 2020 година насам – макар че сега няма горещи точки на заболяването.

Откриването на случай значи заличаване на цялата плантация и други наоколо, спиране на производството в дълготраен проект и нанася тежки финансови вреди на фермерите.

„ Имах 4 такива случая от 2016 година насам. Надявам се, че ще се върнем към това да бъдем невредими. Ваксинацията би трябвало да работи! “, съобщи Тиери Дезес, който отглежда патици в югозападния район Ландес.

Ветеринарите чакат общо към 60 милиона патици да бъдат имунизирани до лятото на идната година.

Първите 24 милиона дози във Франция ще дойдат от фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim, което значи, че държавното управление ще би трябвало да провежда търгове за повече доставки.

Но акцията не минава безпроблемно.

Фермер от района Ландес разгласи, че е имал клиенти, „ които ми се обаждат, с цел да ми кажат, че не желаят месо от имунизирани патици “ – с молба да остане неизвестен, с цел да отбрани бизнеса си.

А на експортните пазари опасенията са, че имунизацията може да прикрие птичия грип, циркулиращ неусетно в популацията на патиците.

Високопоставен чиновник в японското министерство на земеделието сподели, че Токио ще спре вноса на френски птичи артикули след началото на акцията за имунизиране.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg