Франция започна да изтегля войските си от Нигер, след като

...
Франция започна да изтегля войските си от Нигер, след като
Коментари Харесай

САЩ намаляват помощта за Нигер с повече от 500 милиона долара, тъй като Франция започва изтеглянето на войските

Франция стартира да изтегля войските си от Нигер, откакто получи заповед от водачите на преврата, откакто Съединените щати във вторник отрязаха повече от 500 милиона $ помощ за засегнатата от протестите нация Сахел.

Вашингтон разгласи, че армията на Нигер е направила прелом на 26 юли, сваляйки демократично държавно управление, считано за основна опора против Русия.

„ Всяко обновяване на помощта от Съединени американски щати ще изисква дейности... за въвеждане на демократично ръководство в бърз и благонадежден период ", сподели представителят на Държавния департамент Матю Милър.

Съединените щати, дружно със западноафриканските народи и някогашната колониална мощ Франция, оказваха напън върху военните да възстановят президента Мохамед Базум.

" Ние вземаме това деяние, тъй като през последните два месеца изчерпахме всички налични благоприятни условия за опазване на конституционния ред в Нигер “, добави почитан американски чиновник.

Съединените щати държат към 1000 военни в Нигер, само че те не към този момент интензивно образоват или подкрепят силите на Нигер, сподели различен американски чиновник.

Те ще продължат да работят за наблюдаване на заканите от джихадисти.

Ходът на френската войска слага началото на комплициран и под напрежение развой, който Париж чака да бъде приключен до края на годината, дръпвайки завесата на друга френска антиджихадистка интервенция в Африка.

" Първите войски са напуснали ", сподели представителят на френския началник-щаб пред AFP, потвърждавайки известие от понеделник на военното управление на Нигер, което гласи френският контингент от 1400 души ще стартира да напуща във вторник.

Конвой от бойци с камиони, пренасящи съоръжение и бронирани транспортни средства от западен Нигер, дойде в столицата Ниамей към обяд във вторник, видя публицист от AFP.

Френски източник от защитата сподели, че първата група бойци, считана за предпочитана за евакуация по здравословни или филантропични аргументи, е изхвърчала от Нигер в понеделник.

Логистично главоболие

Ниамей приказва за конвои от войски, ескортирани от страната по суша от нигерийската войска, без да споделят къде ще отидат.

Според източници от сигурността се чака те да се насочат към Чад на повече от 1600 километра (1000 мили) до столицата Нджамена, където са френските сили в командването на Сахел основани.

Очаква се изтеглянето да аргументи логистични главоболия на французите, с малко безвредни направления от район, обиден от безчет джихадистки групи.

Сухопътните граници на Нигер с Бенин и Нигерия са затворени след преврата.

Ниамей не разрешава френски полети над своя територия.

Около 1000 френски бойци бяха ситуирани в Ниамей, а други 400 бяха ситуирани в две предни бази на северозапад, покрай Мали и Буркина Фасо, огнище на бунтовническа активност.

Франция беше засилила наличието си в Нигер, добавяйки бронирани транспортни средства и хеликоптери до безпилотните самолети и бойните самолети, които към този момент бяха ситуирани.

Това е третият път за 18 месеца, когато френски войски са изпратени опаковани от някогашна африканска колония, нанасяйки сериозен удар на въздействието на Франция на континента и авторитет на интернационалната сцена.

Посланикът на Франция в Нигер също получи заповедите си за поход от водачите на преврата, който смъкна подкрепяния от Франция президент.

Отдалечете се от Париж

Военните владетели на Ниамей назова известието за изтеглянето на дипломатическите войски и войските на Франция през септември като „ стъпка към суверенитета на Нигер “.

Мали и Буркина Фасо, които също претърпяха преврати през последните две години, също обърнаха тил на Франция, обвинявайки го в колониалистко отношение и в некадърност да се бори дейно с джихадистите.

Мали се обърна към Москва, въвеждайки наемници от прословутата група Вагнер.

В Нигер антифренски стачкуващи също са видяни да развяват съветски флагове - - подиуми в цялостен контрастност с насладата, която посрещна френските войски през 2013 година, когато те помогнаха за освобождението на Северно Мали от бунтовници, свързани с Ал Кайда.

През последните месеци Нигер действаше като районен център за френските войски, помагащи на армиите в района да се бият Ислямистки бунтовници.

Френският президент Еманюел Макрон в началото се опита да задържи войските и посланика си в страната, само че в края на септември се подложи на напън да ги върне вкъщи след месеци на антифренски митинги.

Франция към момента упорства, че Базум е свален държавното управление остава единствената законна власт. Бившият президент остава под домакински арест в Ниамей.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР