Франция загуби позицията си на най-големия износител на електроенергия в

...
Франция загуби позицията си на най-големия износител на електроенергия в
Коментари Харесай

Франция загуби първото място на най-големият износител на енергия в Европа. Кой я измести?

Франция загуби позицията си на най-големия експортьор на електрическа енергия в Европа, на фона на продължителни спирания на нуклеарните си централи.

Позицията на Франция се е трансформирала фрапантно единствено за една година. Страната трябваше да внася повече сила, в сравнение с да изнася през първата половина на тази година, съгласно анализатора на енергийни данни Enappsys Ltd.

Швеция се изкачи до върха на класацията, трансформирайки се в най-големият чист експортьор в района, като по-голямата част от електрическата енергия се доставя за Финландия и Дания, заяви Bloomberg.

Общият чист експорт на Швеция възлиза на 16 тераватчаса през първата половина на 2022 година Италия остава най-големият чист вносител през първите шест месеца на годината, внясайки 22 тераватчаса най-вече от Швейцария и Франция.

Обикновено 56-те нуклеарни реактора на Франция я вършат основен експортьор, само че продължителните спирания доведоха до това, че единствено към половината от централите работят. Стигна се до най-високите цени в района, а Франция получава обилни количества сила от други страни, оказвайки спомагателен напън върху енергийната рецесия в Европа.

" Ядрените проблеми на Франция доведоха до по-голям импорт внос за френския пазар ", сподели Жан-Пол Хареман, шеф на Enappsys. " Ситуацията се утежнява от високите цени на газа и от финансова позиция на Франция не й е преференциално да изнася нормалните количества газ в Европа ", разяснява още Хареман.

Френските нуклеарни централи са гръбнакът на европейската енергийна система, само че те са все по-ненадеждени, намалявайки доставките в прилежащите страни, които са привикнали да разчитат на нуклеарния колос, с цел да доставки на електрическа енергия.

Горещата вълна в Европа, добави спомагателен напън върху Electricite de France, като регулаторите стопираха краткотрайно пет нуклеарни централи.

Франция е изнесла 16,4 тераватчаса електрическа енергия през първата половина на годината. През същия интервал на 2021-а е изнесла 30,9 тераватчаса съгласно данни на EnAppSys. Ядрените реактори на Франция са работили с 50% от потенциала си в във вторник и сряда съгласно калкулации на Bloomberg, употребяващи данни от мрежовия оператор RTE.

И Германия, и Обединеното кралство усилиха експорт на електрическа енергия през същия интервал, най-много в отговор на търсенето от Франция. Цените на електрическата енергия в Германия и Франция скочиха до върхове през последните дни. Обединеното кралство дефинира намаляването на износа от Франция като основен фактор за сигурността на доставките тази зима.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР