Франция забранява ислямските облекла абая в училищата, наричайки ги опит за обръщане на други към исляма

...
Франция забранява ислямските облекла, известни като абая, в училищата от
Коментари Харесай

Франция забранява ислямските облекла, известни като абая, в училищата от септември, обяви правителството в неделя, като високопоставен служител ги нарече " политическа атака" и опит за превръщане на хората в исляма.

В интервю за френския телевизионен канал TF1 министърът на образованието Габриел Атал каза, че забраната е в съответствие с "laicité", френската твърдолинейна версия на секуларизма, която забранява външните признаци на религия в училищата.

Критиците твърдят, че широката политика е била въоръжена, за да се насочи към френските мюсюлмани.

„Laicité не е ограничение, а вид свобода, свободата да изграждаш собствено мнение и да се еманципираш чрез училище“, каза Атал, повтаряйки езика за мюсюлманските жени във Франция, които отдавна са заклеймени като колониалистки и патерналистки.

отдавна им е забранено да носят ислямски забрадки или покривала на лицето.

Закон от март 2004 г. забранява "носенето на знаци или облекла, чрез които учениците привидно показват религиозна принадлежност" в училищата. Това включва големи кръстове, еврейски кипи и ислямски забрадки.

За разлика от забрадките, абаите заемаха сива зона и не бяха изправени пред пълна забрана, но министерството на образованието вече беше издало циркулярно писмо по въпроса през ноември миналата година, описвайки абаята като една от групата дрехи, чието носене може да бъде забранено, ако се „носят по начин, който открито показва религиозна принадлежност“.

Кръглото поставя банданите и дългите поли в една и съща категория.

Съобщава се, че някои мюсюлмански момичета в южния френски град Марсилия са спрели да ходят на училище преди месеци, защото учителите ги унижавали заради техните абая, въпреки че няма официална забрана. През май ученици от гимназията в града протестираха срещу това, което смятаха за "ислямофобско" отношение към мюсюлмански момичета в абая.

„Обсесивно отхвърляне на мюсюлманите“

Поне един лидер на учителския синдикат, Бруно Бобкевич, приветства изявлението на Атал в неделя.

„Инструкциите не бяха ясни сега те са и ние го приветстваме“, каза Бобкевич, генерален секретар на NPDEN-UNSA, която представлява директорите на училища в цяла Франция.

Ерик Сиото, ръководител на опозиционната дясна Републиканска партия, също приветства новината , заявявайки, че партията е „призовавала за забрана на абая в нашите училища няколко пъти.“

Но Клементин Отен, от лявата опозиционна партия France Unbowed, осъди това, което тя описа като „контрол на облеклото ."

Съобщението на Атал е "противоконституционно" и противоречи на основополагащите принципи на светските ценности на Франция, твърди тя - и е симптоматично за "обсесивното отхвърляне на мюсюлманите" от страна на правителството.

Едва се върна от лятната ваканция, каза тя, администрацията на президента Еманюел Макрон вече се опитва да се състезава с партията Национално обединение на крайнодесния политик Марин льо Пен.

Дебатът се засили във Франция, след като радикализиран чеченски бежанец обезглави учителя Самуел Пати , който показа на ученици карикатури на пророка Мохамед, близо до неговото училище в предградие на Париж през 2020 г.

CFCM, национален орган, включващ много мюсюлмански асоциации, твърди, че облеклото сами по себе си не е религиозен знак."

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР