Франция твърди, че е била цел на руска онлайн дестабилизираща

...
Франция твърди, че е била цел на руска онлайн дестабилизираща
Коментари Харесай

Франция обвинява Русия за дигиталното усилие да разпали онлайн полемика относно графитите от звездите на Давид

Франция твърди, че е била цел на съветска онлайн дестабилизираща акция, употребяваща ботове за провокира несъгласия и комплициране по отношение на изрисуваните със спрей звезди на Давид, които се появиха по улиците на Париж

От Associated Press 10 ноември 2023 година, 5:41 ч.

ПАРИЖ – Франция споделя, че е бил обект на съветска онлайн дестабилизираща акция, която употребява ботове, с цел да провокира несъгласия и комплициране по отношение на изрисуваните със спрей звезди на Давид, които се появиха по улиците на Париж и подхраниха паника за възходящия антисемитизъм във Франция по време на войната Израел-Хамас.

Още 250-те бързо изтрити сини звезди в този момент са обект на следствие на френската полиция, целящо да дефинира дали графитите са антисемитски, както началникът на полицията в Париж и други в началото подозираха, и в случай че са били проведени отвън Франция.

Шаблоните на звездите по стените в Париж и неговите покрайнини предишния месец бързо провокираха спор и паника в обществените медии и опасения за сигурността на еврейската общественост във Франция, най-голямата в Европа.

Откакто Хамас атакува Израел на 7 октомври, предизвиквайки последната им и най-смъртоносна война, френските управляващи са преброили повече от 1150 антисемитски акта. Това е близо три пъти повече от всички дейности против френски евреи през 2022 година, споделят от вътрешното министерство.

В изказване от четвъртък вечерта външното министерство на Франция уточни с пръст Русия, като сподели, че съветска мрежа от ботове е разпалила разногласия за звездите с хиляди изявления на X, платформата, известна преди като Twitter.

„ Тази нова интервенция на съветска цифрова интервенция против Франция свидетелства за устойчивостта на опортюнистична и безотговорна тактика, ориентирана към експлоатиране на интернационалните рецесии, с цел да сее комплициране и да се сътвори напрежение в публичния спор във Франция и в Европа “, се споделя в изказването. — Скорошни надеждни вести, също разпознат като Doppelgänger.

Руската активност беше открита от Viginum, френски държавен цифров надзирател, основан през 2021 година, откакто хакери се насочиха към Еманюел Макрон сполучливата акция за френското президентство през 2017 година Основната задача на Viginum е да открива и проучва задгранични цифрови старания за повлияване на онлайн обществения спор във Франция.

Viginum дефинира че мрежа от 1095 бота, свързани с RRN, разгласява 2589 изявления на X за по-малко от две седмици, „ допринасяйки за разногласието към шаблонните звезди на Давид “, сподели френското външно министерство.

Viginum също откри, че мрежата RRN наподобява е била осведомена за графитите преди други плакати на X, сподели министерството. В него се споделя, че ботовете на RRN са разгласили за първи път информация за звездите вечерта на 28 октомври — 48 часа преди други фотоси на звездите да стартират да се появяват на X.

Важни истории

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР