Франция ще започне да доставя на Украйна ракети с голям

...
Франция ще започне да доставя на Украйна ракети с голям
Коментари Харесай

Франция ще доставя на Украйна ракети с голям обсег на действиеСторм шадоу, Германия ще даде 700 милиона евро пакет военна помощ

Франция ще стартира да доставя на Украйна ракети с огромен обхват на деяние, което ще разреши на силите на Киев да се пазят, съобщи през днешния ден президентът Еманюел Макрон, представен от Франс прес.
Става въпрос за крилати ракети " Сторм шадоу ", разработвани взаимно от Англия и Франция, за които френските въоръжени сили употребяват наименованието " Скалп ". Тези ракети са с далекобойност над 250 км, което надвишава обсега на всички други оръжия, изпратени до момента на Киев от западните страни. Те могат да доближават зоните в Източна Украйна, следени от съветските сили.
" Решихме да доставим нови ракети, които дават опция на Украйна да нанася удари в дълбочина ", сподели Макрон при идването си за срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс.
" Смятам, че това, което е значимо за нас през днешния ден, е да изпратим обръщение за поддръжка на Украйна, за единение на НАТО и за решителна позиция, че Русия не може и не трябва да завоюва тази война ", добави той.
С тази стъпка Париж ще последва решението на Лондон да достави управляеми ракети въздух-земя, способни да поразяват неподвижни цели на огромно разстояние. Досега Франция изключваше тази опция заради риска ракетите да бъдат употребявани на съветска територия, отбелязва Агенция Франс Прес.
Ракетите " Скалп " ще бъдат доставени " при съблюдаване на яснотата и последователността на нашата теория, което ще рече  да се даде опция на Украйна да пази своята територия ", изясни Еманюел Макрон, изключвайки индиректно опцията ракетите да бъдат употребявани за нанасяне на удари по Русия.
Според профилираното списание " Международна защита и сигурност " Франция разполага с " под 400 " такива ракети.
Правителството на Германия разгласи през днешния ден нов пакет военна помощ за Украйна, който е на стойност 700 милиона евро, съобщи Ройтерс.
Това стана през първия ден от срещата на върха на НАТО в Литва.
Пакетът включва две системи " Пейтриът " от запасите на Бундесвера, 40 спомагателни бойни машини на пехотата " Мардер ", 25 спомагателни бойни танка " Леопард 1 А5 ", както и пет верижни бронетранспортьора " Бергепанцер 2 ", сподели немското министерство на защитата. То добави, че помощта включва още спомагателни 20 000 артилерийски боеприпаса и 5000 димни гранати с диаметър 155 милиметра.
Новият пакет дава отговор на " целите на Украйна: противовъздушна защита, танкове, артилерия... с него даваме значим принос за подсилване на устойчивостта на Украйна ", сподели в изказване немският министър на защитата Борис Писториус.> БТА
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР