Франция ще забрани носенето на рокли от абая в училищата: Министър

...
Франция ще забрани на децата да носят абая – широката
Коментари Харесай

Франция ще забрани на децата да носят абая – широката роба по цялата дължина, носена от някои мюсюлмански жени – в държавните училища, каза министърът на образованието на страната преди сезона за връщане в училище.

Франция, която е наложила строга забрана върху религиозните знаци в държавните училища, тъй като законите от 19-ти век премахнаха всички традиционното католическо влияние от общественото образование се бори да актуализира насоките за справяне с нарастващото мюсюлманско малцинство.

Френските държавни училища не позволяват носенето на големи кръстове, еврейски кипи или ислямски забрадки.

През 2004 г. страната забрани главата шалове в училищата, а през 2010 г. беше приета забрана за цялото лице забулява публично, разгневявайки мнозина в своята петмилионна мюсюлманска общност.

„Реших, че абаята вече не може да се носят в училищата“, каза министърът на образованието Габриел Атал в интервю за телевизионния канал TF1. „Когато влезете в класна стая, не трябва да можете да идентифицирате религията на учениците само като ги погледнете.“

Този ход идва след месеци на дебат относно носенето на абая във френските училища, където на жените отдавна е забранено да носят хиджаб.

Десните и крайнодесните настояваха за забраната, която левицата твърдяха, че ще посегне на гражданските свободи.

За разлика от забрадките, абаите заемаха сива зона и досега не бяха изправени пред пълна забрана.

Френският съвет на мюсюлманската вяра (CFCM), национален орган, включващ много мюсюлмански асоциации, заяви, че дрехите сами по себе си не са „религиозен знак“.

Защитата на секуларизма е обединителен вик във Франция, който отеква в целия политически спектър, от левичари, подкрепящи либералните ценности на Просвещението, до крайнодесни избиратели, търсещи опора срещу нарастващата роля на исляма във френското общество.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР