Франция се разгневи заради сатиричната рисунка, осмиваща Макрон. Публична обида

...
Франция се разгневи заради сатиричната рисунка, осмиваща Макрон. Публична обида
Коментари Харесай

Пенсионната реформа доведе Макрон до сравнения с Хитлер

Франция се разгневи поради сатиричната рисунка, осмиваща Макрон.

Публична засегнатост към президента. Така френската прокуратура квалифицира грубо закононарушение в една от локалните провинции - портрет на Макрон, завършен като Хитлер. „ Дивотия “ се показват последователите на президента на Франция. Защо сатиричната рисунка се възприема като разтърсваща самите основи на западния метод на живот?

Във Франция се случи нещо извънредно - толкоз извънредно, че всички медии приказват за това, задавени от заслужено отвращение. Факт е, че президентът Макрон беше съпоставен с Хитлер. Отново.

Този път всичко стартира с това по какъв начин при започване на април в тихия южен град Авиньон локален художник сътвори стенна живопис. На него той изобрази френския президент със светлосива коса и цифрите 49.3 под носа, които отдалеко извънредно доста припомнят на мустаците на Хитлер.

Художникът - в множеството източници той се появява под псевдонима Лекто - е снабдил творбата си с голям надпис " Благодаря, само че не ", давайки да се разбере, че подобен френски президент не е нужен. Вторият надпис, който се виждаше единствено от близко, гласи: „ Сатирична картина “.

49.3 е номерът на члена от конституцията, който последователите на Макрон използваха, с цел да прокарат законопроект за повишение на възрастта за пенсиониране в Народното събрание без гласоподаване. Франция се възмути и под управлението на профсъюзите излезе на манифестации против закона. Проучванията демонстрираха, че безспорното болшинство от популацията - към 80% - е срещу премахването на възрастта за пенсиониране.

Това обаче не спря управляващите и също така министър председателят Елизабет Борн, която сполучливо прокара закона през всички инстанции, даже остана на мястото си. Вероятно, с цел да одобряват други закони, предопределени да облагодетелстват французите, които заради нелепост не схващат своето благополучие.

По чудноват метод многохилядните демонстрации против антинародния закон не смутиха представителите на властта, само че стенописът в регионалния град ги ядоса дотам, че демократично се разпореди да бъде погубен.Местните управляващи, които законно имат всички външни повърхности на стените, оповестиха, че ще измият големите графити " допустимо най-бързо ". Съобщава се, че в последна сметка чистенето е траяло по-малко от ден. Не оказа помощ и надписът, че това е сатирично изображение. А, и не можеше да помогне, тъй като художникът към този момент е бил умишлен от управляващите поради предходния си героизъм.

Факт е, че през юни предходната година на същото място той изобрази икономиста Жак Атали, който манипулира Макрон като марионетка. И освен този стенна живопис също беше погубен - художникът, тъй че да смекчи плама си, беше упрекнат в антисемитизъм и изправен пред съда. Добре е, че не беше упрекнат във неприязън към хомосексуалистите и трансфобия, другояче е ужасно даже да си помислим какво може да се случи.

Ръкописите не горят, сподели класикът. Както се оказва, това предписание може да се приложи и към други творби на изкуството – и даже към уличното изкуство. Сутринта на 18 май жителите на Авиньон бяха сюрпризирани да открият плакати, залепени върху уличните стълбове. Около 30 на брой.

Основата за плакатите беше фотография на опустошения стенна живопис с Макрон под формата на Хитлер, само че в този момент тя беше съпроводена от два спомагателни надписа. Първият е хаштаг с израз, означаващ „ действай или издържай “, а вторият е откъс от Ганди: „ Гражданското непокорство се трансформира в заветен дълг, когато страната е беззаконна или корумпирана “. Като декор на плакатите са показани цветовете на френското знаме - алено, бяло, синьо, което го прави сходен на плакатите, употребявани по време на предизборната акция.

Припомняме, че казусът се развива в Авиньон. Това не е столицата или даже вторият град на Франция. Това е недодялан център, обичайно далечен от Париж, прочут единствено с театралния фестивал и двореца, в който в миналото са живели папите. Е, някой е отпечатал няколко десетки плаката и облепи с тях рекламни стойки. Всъщност това е дребно безчинство, елементарна дреболия, а за пресата е единствено мотив за къса записка и по-късно съставлява интерес единствено за локалните медии.

Сега във Франция обаче шумът е подобен, като че ли извънземни са кацнали, съветски танкове се движат по “Шанз Елизе ” или президентът Макрон си е наумил да се разведе и да се ожени за британската кралица (или крал). Журналистите се надпреварваха да жигосват " дивотията ” и " недопустимостта " на случилото се. И френската прокуратура стартира делото към този момент по два съществени члена: обществена засегнатост на президента (с вероятност за санкция от 12 000 евро) и подбудителство към вълнения (два месеца затвор и санкция от 7500 евро).

Собственикът на рекламните повърхности в суматоха твърди публицистите, че няма нищо общо с разлепването на плакатите и чиновниците му са „ мобилизирани да ги отстранен допустимо най-бързо “. Според други източници служители на реда са изпратени да скъсат обидните плакати.

Поддръжниците на Макрон крещят в обществените мрежи, че случилото се е изцяло недопустимо,и Рено Муселие, началник на района Прованс-Алпи-Лазурен бряг, към който принадлежи Авиньон, избухна в гневен коментар, представен от доста публицисти, в това число “Льо Монд ”: „ Докъде ще стигнат в отвратителните си лудории? Време е тези, които провеждат сходни гнусни акции да бъдат осъдени допустимо най-строго. Осъждам ги абсолютно и изцяло поддържам Еманюел Макрон ”.

Всъщност това не е първият път, когато Макрон е представян като Хитлер: през 2021 година 62-годишният художник Мишел-Анж Флори нарисува Макрон освен като Хитлер, само че и до маршал Петен, който интензивно сътрудничи на нацистите. Също се пробваха да изправят художника под отговорност, само че той се пребори в касационния съд, като уточни, че плакатите му имат надпис за сатиричния им темперамент. Вземайки поради опита на своя предходник, Лекто направи подобаващ надпис върху своите графити, само че, както виждаме, това не му оказа помощ.

За самия Лекто не се знае доста. А може би френските медии се преструват, че не знаят нищо за него, с цел да не го популяризират, и даже псевдонимът му постоянно се изписва неверно, макар че той подписва работата си. Съдържанието на неговите графити и обществените мрежи приказва единствено за себе си. Той осмива освен Макрон, само че и неговите министри – и, в противен случай, симпатично разказва водачите на „ жълтите жилетки “, както и учения Дидие Раул, които не са съгласни с управляващите за карантините поради коронавирус и всеобщата имунизация.

Мадам Демаре, префект на департамента Воклюз, чийто административен център е Авиньон, сподели, че „ всеки има право на независимост на словото, само че не може случайно да се отнасяме към най-трагичните времена от нашата история “. Въпросът обаче не е във времената и още повече не във обстоятелството, че френските управляващи се опасяват да не бъдат съпоставени с Хитлер. По принцип не е удовлетворена, че някой някъде се пробва да основава смисли, разнообразни от формалните. Това е посягане против нейните права, тъй като единствено тя – и включените в системата водачи на мнение – имат право да излъчват мисли към обществото, което е длъжно добродушно да ги асимилира.

Въпреки че реакцията на няколко плаката в недодялан френски град наподобява пресилена, тя обобщава западното общество през днешния ден. Невъзможно е – даже в затънтено кътче – да се излъчват неодобрени от горната страна смисли, невероятно е – даже и в язвителен проект – да се твърди, че Макрон и Хитлер са едно и също. Защото това е апел за протест, засегнатост и изобщо разлюляване радикално.

Въпреки това, в едно отношение художникът от Авиньон имаше шанс. Сътрудниците на Макрон ненадейно го направиха прочут в цяла Франция. И те ще продължат, до момента в който не го създадат прочут на целия свят. Което може би не е толкоз неприятно - тъй като, съдейки по работата му, той знае по какъв начин да рисува и може да направи нещо по-перспективно от драскането на карикатури на президента по трафопостове.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР