Европейците са евакуирани от Нигер, тъй като съседните западноафрикански хунти предупреждават срещу намеса

...
Франция се готви да евакуира своите граждани от Нигер, след
Коментари Харесай

Франция се готви да евакуира своите граждани от Нигер, след като президентският преврат хвърли западноафриканската нация в политическа криза, която поляризира съседните страни в региона.

Френското външно министерство заяви, че ще отстрани френски и европейски граждани във вторник поради „ситуацията в Ниамей“, където провоенни поддръжници се събраха пред френското посолство в столицата на Нигер, за да демонстрират срещу постколониалното влияние на страната.

Франция ще подготви въздушната евакуация на своите граждани от Ниамей в координация с нигерските сили, според съобщение на френското посолство до френски граждани в Нигер, видяно от CNN.

Операцията ще се проведе много скоро и ще приключи бързо, се казва в съобщението, възползвайки се от относителното спокойствие в Ниамей.

Съобщението инструктира френските граждани, които желаят да бъдат евакуирани, да носят храна и вода със себе си, докато чакат, преди да се качат.

Основателят и финансист на Вагнер Евгений Пригожин е бил забелязан в Санкт Петербург, Русия, в четвъртък, според сметки, свързани с наемническата група Основателят и финансист на Wagner Евгений Пригожин е бил забелязан в Санкт Петербург, Русия, в четвъртък, според сметки, свързани с наемническата група Orchestra_W/Телеграма

В същото време Буркина Фасо и Мали заявиха в съвместно изявление, че всяка военна намеса срещу Нигер ще се счита за война срещу тях, след като други западноафрикански лидери наложиха финансови санкции и санкции за пътуване срещу заговорниците за преврат.

„Всяка военна намеса срещу Нигер ще се счита за еквивалентна на обявяване на война срещу Буркина Фасо и Мали“, казаха двете страни в съвместно изявление в понеделник.

Драматичното сваляне на президента Мохамед Базум в сряда провокира разделена реакция от страните в региона на Сахел, където заплахата от войнстващ екстремизъм през последните години дестабилизира местните правителства и доведе до нестабилност.

Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) в неделя отправи остро предупреждение срещу военната хунта и й даде една седмица да освободи и възстанови Базум, предупреждавайки, че не изключва „използването на сила“, ако техните искания не бъдат изпълнени.

Западноафриканските лидери наложиха забрана за пътуване и замразяване на активи за военни служители, участващи в опита за преврат, както и за членове на техните семейства и цивилни, които приемат да участват във всякакви институции или правителство, установени от служителите.

Франция и Европейският съюз също прекратиха финансовата помощ за Нигер след преврата.

Буркина Фасо и Мали изразиха своята солидарност с нигерските власти и казаха, че няма да участват в никакви мерки срещу Нигер от ECOWAS, наричайки санкциите „незаконни, нелегитимни и нечовешки“.

Гвинея също изрази своята солидарност с Нигер в понеделник, като каза, че няма да участва в мерки срещу Нигер.

Изявление на гвинейското президентство похвали нигерската общественост и каза, че „нелегитимни и нехуманни“ санкции ще доведат до разрушаване на ECOWAS. По-нататък се предупреждава, че военна намеса ще доведе до човешка катастрофа, „която може да достигне далеч отвъд границите на Нигер“.

Мартин Гояндо от CNN допринесе за репортажите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР