Франция се готви да евакуира гражданите си от западноафриканската държава

...
Франция се готви да евакуира гражданите си от западноафриканската държава
Коментари Харесай

Преврат в Нигер: Франция евакуира граждани след атаката на посолството

Франция се готви да изтегля жителите си от западноафриканската страна Нигер поради антифренските настроения след преврата предходната седмица. Тя сподели, че ще помогне и на други европейски жители да изоставен.

Превратът провокира демонстрации против някогашната колониална мощ, като френското посолство беше атакувано. Това идва откакто хунтите в Буркина Фасо и Мали предизвестиха, че всеки принудителен опит за възобновяване на сваления президент ще се преглежда като оповестяване на война. Двете съседки, също някогашни френски колонии, се отдалечиха от Франция и се насочиха към Русия, откакто проведоха свои лични преврати през последните години, оповестява BBC. Предупреждението им бележи забележителен поврат, който може да ескалира нестабилната обстановка в район, който се бори с ислямистки въоръжен протест.

Нигер, който е богат на уран, е основен западен съдружник в битката против джихадисткия екстремизъм в Сахел и както Франция, по този начин и Съединени американски щати имат военни бази там. След като военните водачи на Мали избраха да си партнират с съветските наемници от Wagner през 2021 година, Франция реалокира центъра на своите районни интервенции за битка с тероризма в Нигер.

В неделя протестиращите пред френското посолство в столицата Ниамей скандираха " Да живее Русия ", " Да живее Путин " и " Долу Франция ". Те подпалиха и стените на комплекса на посолството.

Френското външно министерство сподели, че евакуациите ще стартират във вторник поради тази обстановка. Той сподели, че решението му е повлияно и от затварянето на въздушното пространство на Нигер, което е направило невероятно френските жители да изоставен сами.

Италианският външен министър също сподели, че на италианските жители е препоръчан късмет да изоставен Ниамей със специфичен полет до Италия. По-рано Франция приветства ултиматума, подложен в неделя от западноафриканския блок Ecowas, давайки на хунтата в Нигер седмица да възвърне определения президент Мохамед Базум, който беше стеснен в президентския замък в Ниамей. Президентът на Чад Махамат Идрис Деби беше в Нигер на идващия ден, ръководейки напъните за ходатайство от името на Ecowas и беше сниман с господин Базум.

Тези дипломатически ходове накараха Буркина Фасо и Мали да издадат взаимно изказване, заплашвайки, че в случай че Ecowas се намеси военно, те ще се отдръпват от блока и ще отидат в отбрана на източния си комшия.Те споделиха, че сходна интервенция би била пагубна и дестабилизираща. Буркина Фасо, Мали и Гвинея сега са отстранени от Ecowas след преврати през последните години.

Хунтата на Нигер не е коментирала настояването, само че даде обещание да пази страната от всяка " експанзия " от районни или западни сили. Той упрекна Франция, че възнамерява военна интервенция. Но в понеделник вечерта френският външен министър Катрин Колона сподели пред френския канал BFM TV, че изказванието не е правилно. Съобщава се, че във вторник обстановката в Ниамей е спокойна, защото стартира подготовката за евакуация на западни жители.

В момента се организира спешна среща във френското външно министерство, до момента в който то поддържа връзка с посолството в Ниамей. Според осведомителната организация Ройтерс проектите за евакуация няма да повлияят на интервенциите на Orano в Нигер, защото френската компания за нуклеарно гориво сподели, че множеството от нейния личен състав са жители на Нигер.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР