Франция съобщи, че ще забрани спорната практика душене при задържане

...
Франция съобщи, че ще забрани спорната практика душене при задържане
Коментари Харесай

Франция забранява на полицията да души задържаните

Франция заяви, че ще забрани противоречивата процедура душене при задържане на обвинени след гибелта на американеца Джордж Флойд по време на арест в Съединени американски щати, която докара до митинги по целия свят и до неодобрение към френската полиция , осведоми Агенция Франс Прес.
 Сблъсъци в Париж при митинг против расизма и полицейското принуждение
Сблъсъци в Париж при митинг против расизма и полицейското принуждение

Те приканиха за правдивост и отмъщение за гибелта на Адама Траоре

Вълна от световни митинги след гибелта на Флойд насочи вниманието на французи към случай от 2016 година , при който 24-годишният негър Адама Траоре умря по време на арест.

Организация, която следи дейностите на френската полиция, заяви, че е получила съвсем 1500 недоволства против чиновници на реда през предходната година - половината от тях са за упражнявано принуждение.

След митинги през последните няколко дни вътрешният министър Кристоф Кастанер разгласи, че методът душене " ще бъде зарязан ".

" Повече няма да се образова полицията и жандармерията в академиите. Това е способ, който носи опасности ", сподели Кастанер на конференция. Той добави, че въобще няма да се толерира расизмът в полицията и обвинените в расизъм чиновници ще бъдат отстранявани.

Кастанер сподели още, че прекалено много служители на реда " не са изпълнявали републиканските си отговорности " през последните седмици, откакто бяха доказани няколко случая на расизъм и дискриминация.

" Не е задоволително единствено да се подлагат на критика. Ние би трябвало да ги наблюдаваме и да се борим с тях ", закани се силовият министър.

Но полицейски синдикати сложиха под въпрос измененията. Според тях усещането е, че " всеки е добър като се изключи полицията, която е жестока ".

По-рано президентът на Франция Еманюел Макрон прикани държавното управление да " форсира " стъпките за възстановяване на полицейската нравственос.

Бившият министър председател Манюел Валс съобщи, че " полицията не е расистка ", а расизмът, антисемитизмът и насилието са в обществото и силите на реда " за страдание не могат да избягат от тези явления ".

В неделя Макрон организира диалози с Кастанер и премиера Едуар Филип, откакто 23 000 стачкуваха в разнообразни градове на страната с искане за " правдивост " за жертвите на полицейския произвол. Протестите започнаха в отговор на експертен отчет, който оправдава тримата служители на реда за ареста на Траоре.

След спор за инспекция на самоличността, 24-годишният Траоре е заловен в къща, където се укрива след 15-минутно гонене от полицията през 2016 година Един от тримата служители на реда, забъркани в ареста, е разказал пред проверяващите, че е съборил Траоре на земята с тялото си. Французинът е изгубил схващане в патрулния автомобил и е умрял до полицейски сектор . Той към момента е бил с белезници, когато парамедиците пристигнали.

Френски здравни специалисти оповестиха, че тримата служители на реда не са отговорни за гибелта на Траоре и че той не е починал от задушаване, когато е бил прострян на земята от чиновниците на реда. Експертите са открили, че Траоре е умрял от сърдечна непълнота.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР