Франция предупреди, че войната е увеличила риска от глад по

...
Франция предупреди, че войната е увеличила риска от глад по
Коментари Харесай

Световните цени на храните удариха рекорд заради войната в Украйна

Франция предизвести, че войната е нараснала риска от апетит по света

Световните цени на питателните артикули доближиха рекордно високи стойности през март, защото съветската инвазия в Украйна провокира "сътресения " на пазарите на съществени зърнени култури и растителни масла, заяви Организацията по издръжка и земеделие към Организация на обединените нации.

Прекъсването на експортните потоци вследствие на нашествието от 24 февруари и интернационалните наказания против Русия породиха опасения за международна рецесия на глада, изключително в Близкия изток и Африка, където към този момент се демонстрират верижните резултати.

На Русия и Украйна, чиито обширни зърнопроизводителни райони са измежду главните международни житници, се пада голям дял от международния експорт на няколко съществени първични материали, сред които пшеница, олио и царевица.

"Световните цени на питателните артикули направиха забележителен скок през март и доближиха най-високите си равнища до момента, защото войната в Черноморския район популяризира разтърсвания на пазарите на съществени зърнени култури и растителни масла ", се споделя в изказване на ФАО.

Индексът на цените на питателните артикули на ФАО, който към този момент регистрира връх през февруари, се увеличи с 12,6% през предишния месец, "правейки великански скок до ново най-високо равнище от основаването си през 1990 година ", обявиха от организацията на Организация на обединените нации. Индексът, който мери месечната смяна в интернационалните цени на кошница от хранителни артикули, доближи приблизително 159,3 пункта през март. Скокът включва нови рекордни стойности за растителните масла, зърнените храни и месото, съобщи ФАО, като добави, че цените на захарта и млечните артикули "също са се повишили доста ".

Страх от апетит

През последните три години на Русия и Украйна дружно се падат надлежно към 30% и 20% от международния експорт на пшеница и царевица, заяви ФАО.

Войната продължава да бушува, до момента в който в Украйна стартира сеитбата.

Цените на пшеницата се покачиха с съвсем 20%, като казусът се изостри от опасенията за положението на реколтата в Съединени американски щати, съобщи организацията.

Индексът на ФАО за цените на растителните масла се увеличи с 23,2%, което се дължи на по-високите котировки на слънчогледовото олио, чийто водещ експортьор в света е Украйна.

Испанските супермаркети ограничиха продажбата на слънчогледово олио, с цел да спрат натрупването на ресурси от клиенти заради опасения от дефицит, дължащ се на войната.

Съединените щати упрекнаха съветския президент Владимир Путин, че е основал "тази световна продоволствена рецесия ".

Франция предизвести, че войната е нараснала риска от апетит по света.

Конфликтът също по този начин докара до скок на цените на петрола и газа, провокирал по-нататъшно повишаване на инфлацията в целия свят и породил опасения, че може да докара до прекъсване на международния стопански напредък.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР