Франция представи своите виждания за разширяването на ЕС – постепенно

...
Франция представи своите виждания за разширяването на ЕС – постепенно
Коментари Харесай

Франция иска неофициално от Брюксел нови правила за приемане в ЕС


Франция показа своите визии за разширението на Европейски Съюз – последователно привеждане в сходство, по-строги условия, осезаеми изгоди и обратимост.

Принципът на обратимост, откакто договарянията са почнали, остава главно условие в нон-пейпъра (неофициален документ), който Франция е изпратила на страните-членки на Европейския съюз, оповестява македонското издание на радио „ Свободна Европа ”, съобщи БГНЕС.

Франция изпрати нон-пейпър до държавите-членки на Европейския съюз, в който желае възобновен достъп до процеса на разширение на страните от Западните Балкани. Същевременно се упорства до януари 2020 година Европейската комисия да разгласява нова методология за процеса на присъединение, която да бъде употребена при започване на договаряния със страните кандидатки.

В документа Париж удостоверява европейската вероятност на страните от Западните Балкани и счита, че целият район принадлежи към Европа въз основата на своята история, просвета и географско състояние.

„ Тесните връзки с Европейски Съюз са единственият метод тези страни да се консолидират на основата на върховенството на закона и отворените, плуралистични общества, преследвайки своето икономическо и обществено развиване ”, написа в документа.

Според Франция, така наречен възобновен метод би трябвало да се основава на четири правилото: последователно привеждане в сходство, по-строги условия, осезаеми изгоди и обратимост.

„ Веднъж почнали договарянията, интеграционният развой няма да се базира на броя на отворените преговорни глави, а ще се основава на няколко поредни стадия, които ще образуват съгласувани блокови политики и схеми, основани от Европейски Съюз, като бъдат взети поради характерните характерности на всеки претендент ”, написа в документа.

Върховенството на закона и главните права, съгласно френското предложение, остават неотлъчно условие от момента на започване на договарянията до края и във всички области на процеса. Предлага се прекосяването от един стадий в различен да се прави въз основата на непрекъснат и необратим прогрес в региона на върховенството на закона.

Според предлагането, страните-кандидатки би трябвало да приспособяват своите институционални и административни резултати към нуждата от дейно присъединяване в разнообразни политики. За окончателното присъединение ще се взема решение въз основа на реализирани цели за икономическо и обществено доближаване.

Франция планува спомагателна финансова помощ в процеса на присъединение на Западните Балкани, което значи повече пари от присъединителните фондове, както и достъп до структурни фондове, които в този момент са непокътнати единствено за страните-членки на Европейски Съюз.

Основно предложение на Париж е да се одобри правилото на обратимост, защото се счита, че той би обезпечил надеждност на процеса. В случай, че страните-кандидатки изостават в области, от страна на Европейски Съюз би трябвало да има отговор, който би бил еволюционен и симетричен според от сериозността на казуса и да варира от отвод за даване на финансова помощ до цялостното ѝ прекъсване при положение, че са сложени под въпрос главните полезности на Европейския съюз.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР