Франция повишава данъците върху полетите, за да плаща за влакове: Трябва ли другите европейски държави да направят същото?

...
Френският министър на транспорта казва, че иска да увеличи данъците
Коментари Харесай

Министърът на транспорта на Франция казва, че иска да увеличи данъците върху полетите, за да инвестира повече в пътуването с влак. Френският министър на транспорта казва, че иска да увеличи данъците върху полетите, за да инвестира повече в пътуванията с влак. - Авторски права Canva от Публикувано на 10/08/2023 - 08:00

Пътуването с влак често е по-скъпо от летенето. Може ли данъчното облагане на авиацията за инвестиране в железопътната индустрия да помогне да се промени това?

Франция ще увеличи данъците върху полетите, за да инвестира повече в своите железници, обяви министърът на транспорта на страната Клеман Бон тази седмица.

РЕКЛАМА

Преместването има за цел да направи пътуването с влак по-привлекателен, като намалява разликата в цените между самолетните билети и билетите за влак.

„Много хора са шокирани от факта, че често е по-евтино да се вземе полет, отколкото влак“, каза той пред френската телевизия RMC.

Подобна е картината на целия континент. Миналия месец Грийнпийс публикува анализ, който показва, че пътуването с влак е средно два пъти по-скъпо от летенето.

Докладът сравнява разходите за самолетни билети и билети за влак по 112 маршрута в Европа, включително 94 трансгранични връзки.

Установено е, че почти винаги са по-евтини с .

Защо самолетите са по-евтини от влаковете?

Една от основните причини за това несъответствие са по-ниските данъци на което се радва авиационната индустрия.

Ако летите от Париж до Барселона, авиокомпанията не само не плаща ДДС, но също така е освободена от данък керосин. Ако направите същото пътуване с влак, железопътната компания ще плати енергиен данък и ДДС за пътниците. Това означава по-високи разходи за компанията, които след това могат да бъдат отразени в цените на билетите.

„В климатична криза освобождаването от данъци на супер е несъвместимо с днешните предизвикателства“, казва Джо Дарден, авиация директор на групата за кампания за чист транспорт Транспорт и околна среда (T&E).

Тя приветства плановете на Франция и се надява, че може да се стигне по-далеч в бъдеще.

T&E изчисли, че ако цялата авиация индустриите бяха премахнати данъчни облекчения в цяла Европа през 2022 г., щеше да събере 34,2 милиарда евро.

„Не влакът е скъп. Това е самолетът, който не е достатъчно скъп“, каза изпълнителният директор на SNCF Жан-Пиер Фаранду през 2021 г.

РЕКЛАМА

„Не разбирам защо авиокомпаниите са освободени от какъвто и да е данък върху керосина. Плащам данъци върху моята енергия, върху моя дизел.“

Повече устойчиви горива, по-малко „цистерни“: как новите правила на ЕС имат за цел да намалят огромните емисии от авиацията

Това е аргумент, който не е изненадващо, че не се приема добре в авиационната индустрия.

В отговор на хода от най-голямата асоциация на авиокомпании в ЕС Airlines for Europe каза пред Euronews: „Франция вече налага някои от най-високите данъци върху полетите в ЕС. По-нататъшното им увеличаване няма да гарантира повече финансиране за декарбонизацията на авиацията или допълнителни инвестиции в железопътния транспорт.“

Това също така посочва значението на индустрията за икономиката и туристическия сектор. Повишаването на данъците би довело до по-високи цени на полетите, което може да доведе до по-малко пътувания.

Дарден възразява, че климатичната криза е много по-голяма заплаха за туризма и посочва примера с това лято, което пречи на почивките на континента .

РЕКЛАМА

Публикация, споделена от Euronews Green (@euronewsgreen)

Какви са проблемите с трансграничния железопътен транспорт в Европа?

Друг проблем което може да повиши разходите за пътуване с влак при трансгранични пътувания в сравнение с полетите, е липсата на сътрудничество между някои национални железопътни компании.

Клиентите могат да усетят затруднението при маршрути с връзка, която трябва да се резервира през две различни компании, които нямат споразумение за продажба на билети.

Такъв е случаят с маршрута от Брюксел до Барселона през. Във френския град сменяте влак SNCF с такъв на Renfe, но ако първият ви влак закъснява и изпускате връзката, нямате право на обезщетение или друг билет за влак.

Също така няма еквивалент на Skyscanner (търсачка за полети). Според източници от индустрията това е така, защото някои национални влакови оператори ' уебсайтове работят на толкова стари операционни системи, че не могат да бъдат интегрирани с централизиран уебсайт за резервации.

Това затруднява потребителите да намерят най-добрите оферти.

РЕКЛАМА Европейското трансгранично пътуване с влак все още е „доста сложно“. Тази компания е на мисия да го поправи. Този човек пътува със 150 влака в 28 европейски страни. Ето какво научи той

Как можем да направим билетите за влак и самолет по-равни?

Европейската комисия работи върху предстоящ „Регламент за мултимодални цифрови услуги за мобилност“, за да подобри процеса на резервиране на билети в железопътния, автобусния и въздушния транспорт.

Предложението му се очаква през есента, въпреки че 10 европейски и международни асоциации подписаха отворено писмо през юни, призоваващо Комисията да бъде амбициозна след съобщения, че предложението ще бъде смекчена версия на първоначалните планове.

ЕС също се стреми да обнови енергийните си данъци. Тя иска да въведе данък и да направи по-екологичните горива по-евтини, но в момента няма единодушие в блока.

Френският министър на транспорта казва, че иска да види страната да въведе такъв, но това трябва да се направи заедно с други страни.

„Няма смисъл да имате данък върху керосина във Франция, ако го нямате в Германия или Италия“, обяснява той. „Имаме нужда от европейско действие.“

На национално ниво вярва, че трябва да видим повече от правителствата. Той ги призовава да въведат - достъпни и прости дългосрочни билети, валидни за всички средства за обществен транспорт в държава или определен регион.

Групата също така иска институциите на ЕС да се включат в създаването на трансграничен билет за климата.Той казва, че това може да бъде финансирано от данъци върху неочакваната печалба, постепенно премахване на авиокомпаниите субсидии и справедлива данъчна система, основана на емисиите на CO2.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР