Франция огласи списък със санкции, които може да влязат в ...

Франция огласи списък със санкции, които може да влязат в

Напрежение между Франция и Великобритания заради риболова

Франция огласи опис със наказания, които може да влязат в действие от 2 ноември, в случай че не бъде реализиран задоволителен прогрес в провокирания от Brexit спор за риболова сред нея и Англия.

Париж добави, че работи и по втори кръг наказания, който може да засегне електроенергийните доставки за Обединеното кралство, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Франция в частност може да затегне граничния и санитарния надзор за стоките, идващи от Англия, да не позволява английски риболовни плавателни съдове до избрани свои пристанища, както и да ускори инспекциите на камионите, пътуващи от и до Обединеното кралство.

Френските риболовци разполагат единствено с половината от нужните им разрешителни, с цел да ловят риба в английски води, като съгласно Париж тези разрешителни им се поставят по право след Brexit, съобщи френският държавен представител Габриел Атал.

Помолен да разяснява обстановката, представителят на английския министър председател Борис Джонсън съобщи: "Важно е да се подчертае, че 98 % от разрешителните за лов на риба са издадени ".

Спорът се върти към издаването на разрешителни за лов на риба в териториалните води от шест до 12 морски благи от английското крайбрежие, както и във водите към остров Джърси, притежание на английската корона в Ламанша.

По-рано тази година напрежението към обстановката накара Франция и Англия да изпратят свои кораби към крайбрежията на Джърси.

Англия ще обмисли следващите си стъпки след оповестяването от Франция на опис с допустими наказания, в случай че не бъде реализиран задоволителен прогрес по провокирания от Brexit спор за риболова. Лондон ще изиска в тази връзка незабавни уточнения от Париж по тематиката, заяви от своя страна английският министър по казусите на Brexit Дейвид Фрост.

Източник: dnes.bg